Julkaistu

WordPress-sivustolla avoimuuden käsite voi levitä lähdekoodia laajemmalle: helppokäyttöinen julkaisujärjestelmä antaa eväät yhteisölliselle kehitykselle ja eri tahojen osallistumiselle sisällöntuotantoon.
Tampereen Tesoman alueen toimijoita yhteen kokoavassa Omatesoma.net -portaalissa avoimuudesta on otettu kaikki irti antamalla sisällöntuotannon vastuuta eri tekijöille ja osallistamalla alueen asukkaita verkkosivujen kehittämiseen. WordPress myös mahdollistaa sivuston ulkoasun ja toiminnallisuuksien muokkaamisen kustannustehokkaasti – paljon voidaan tehdä itse, mutta myös osaavia koodareita löytyy paljon. Sivuston toimivuuden, myös kävijäpiikkien tai tietoturvauhkien aikana, takaa WP-palvelu.

 

Tesomalla osallistetaan kaupunkilaisia WordPress-portaalin avulla

Yksi WP-palvelun asiakkaista on Tampereen kaupungin Oma Tesoma -hanke, joka on toteuttanut WordPressillä Omatesoma.net-portaalin. Portaali kokoaa yhteen Länsi-Tampereella olevan laajan, monesta kaupunginosasta muodostuvan Tesoman alueen tapahtumat, uutiset ja palvelut yhdelle sivustolle.
Hankkeessa päädyttiin WordPressiin sen helppouden ja tunnettuuden takia. Kun sivusto on rakennettu halutun kaltaiseksi, on sisältöjen päivittäminen yksinkertaista.
– Tavoitteena on, että Omatesoma.net-portaalia kehitetään yhdessä monen alueellisen toimijan voimin, kertoo projektikoordinaattori Johanna Kurela. – Osa heistä on Tampereen kaupungin työntekijöitä ja osa on alueen yhdistysten toimijoita tai asukkaita.
– Jo nyt useat alueen toimijat vievät omatoimisesti tietoja portaalissa olevaan Tesoman tapahtumakalenteriin. Useimmilla heistä ei ole ollut aikaisempaa kokemusta WordPressistä, mutta yksinkertaisen, intuitiivisen lomakkeen täyttäminen onnistuu lyhyenkin perehdyttämisen jälkeen.
 

Tunnelmat, tapahtumat, tiedotus ja palaute yhdessä paikassa

Tesoman alueportaali tarjoaa asukkaille monenlaisia mahdollisuuksia osallistua ja saada omalle tekemiselle näkyvyyttä. Helpoiten sivustolle saa jätettyä kädenjälkensä julkaisemalla sosiaalisessa mediassa Tesoma-aiheisia päivityksiä – sivuston Instagram- ja Twitter-lisäosat poimivat #tesoma-hashtagillä merkityt viestit portaaliin. Näin voi jakaa kaikkien kanssa tunnelmiaan vaikka siivoustalkoista, Tesomajärven uimarannan kesäkonserteista tai futsal-ottelusta Tesoman palloiluhallissa.
Portaalissa pääsee myös vastaamaan erilaisiin kyselyihin. Huhtikuussa sivustolla tiedusteltiin mielipiteitä mediabussista, joka on yksi Tesomalle kulkevista nysseistä. Tesomalla toimivat kaupungin yksiköt, yhdistykset ja jossakin määrin myös yritykset saavat hyödyntää portaalin kyselyjä oman toimintansa kehittämisessä.
Omatesoma.net toimii myös tiedotuskanavana ja blogialustana, joka tavoittaa alueen eri toimijoita tehokkaasti. Portaalissa voi myös jakaa omia muistojaan, valokuviaan ja videoitaan alueesta.
– Alueportaali tarjoaa siis monenlaisia mahdollisuuksia paitsi osallistaa, myös osallistua, Johanna Kurela toteaa.

Tesomalaisten pääsiäismunapuu toteutettiin myös yhdessä. Kuva: Johanna Kurela

Jatkuvaa kehitystä ja hajautettua sisällöntuotantoa

Tesomalaisia on kuultu laajasti Omatesoma.net-portaalia suunniteltaessa. Työpajoja on ollut niin asukkaille kuin yrityksillekin, ja niissä saatua palautetta otetaan huomioon sivuston jatkokehityksestä. Portaalin kotikutoinen ilmekin saadaan vaihdettua freesimmäksi kesään mennessä. Suurempi haaste on täyttää portaalin sisältötoiveita.
– Haluamme sisällöntuottajiksi alueen omaa väkeä: asukkaita, yhdistysten ja järjestöjen edustajia, yrittäjiä ja julkisia toimijoita. Asukkaat kaipaavat portaaliin bloggaajia, vloggaajia, valokuvaajia ja kotiseutumuistelijoita. Tällaiseen sitoutuminen vaatii kuitenkin jo paljon, ja halukkaiden löytäminen vaatii työtä – suomalaiseen tapaan sisällöntuottajaksi haluavat eivät rohkene itse tarjoutua tehtävään, Johanna Kurela kertoo.

Päivitykset kunnossa, sivusto toiminnassa

Vaikka sisällön päivityksessä on haasteensa, itse WordPress-järjestelmän tai sen lisäosien päivityksistä tesomalaisten ei tarvitse huolehtia. Ajantasaiset päivitykset ovat yksi tärkeimpiä tietoturvatekijöitä, ja niistä WP-palvelu pitää huolen.
WordPressin heikkoina lenkkeinä pidetään yleisesti sen tietoturvaa ja nopeutta. Järjestelmä itsessään on kuitenkin varsin turvallinen, kunhan sen päivityksistä pidetään huolta. Nopeuteen taas voidaan vaikuttaa WordPressille optimoidulla palvelimella. Näitä tarpeita palvelemaan on luotu Seravon WP-palvelu, WordPress-sivustoille räätälöity hosting ja ylläpito. WP-palvelu pitää huolen sadoista suomalaisista sivustoista, myös lukuisista julkishallinnon ja kaupunkien verkkosivuista.
Kuntasivuston ylläpito kannattaakin jättää ammattilaisten huoleksi – sivuston toimimattomuus kun aiheuttaa turhia katkoksia tiedonkulussa ja tekee osallistumisesta mahdotonta. Seravon WP-palvelussa osataan myös neuvoa sivuston kehittäjiä oikeaan suuntaan. Vahvan Linux-taustan yrityksenä suosimme aina avoimen lähdekoodin ja avoimen teknologian ratkaisuja.
 

WordPress taipuu niin kyläyhdistyksen kuin maakuntauudistuksen tarpeisiin

Kuten Tesomallakin huomattiin, WordPressin ehdottomia etuja ovat sen helppokäyttöisyys ja räätälöitävyys. WP taipuu moneen tarpeeseen ja sivustoa on helppo muokata käyttötarpeiden ja haluttujen ominaisuuksien mukaan. WordPress ei avoimena ratkaisuna sido tilaajaa yhteen tekijään tai aiheuta toimittajaloukkua, vaan kuka tahansa osaava ohjelmoija voi kehittää sivustoa eteenpäin. Sivuston kevyt muokkaaminen tai sisältöjen päivittäminen on helppoa myös ilman koodausosaamista.

WordPress järjestelmänä on käytössä tuhansilla verkkosivuilla, niin pienillä yhdistyssivuilla kuin laajoissa verkkopalveluissa. Tesoman portaalin lisäksi esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistuksen, Kuopion yrityspalveluiden ja Riihimäen kaupungin verkkosivut on toteutettu WordPressillä. Järjestelmä on täysin räätälöitävissä eri tarpeisiin ja voidaan integroida myös muihin palveluihin.
Kuntapäättäjien kannattaakin kaikissa verkkosivuprojekteissa, niin pienissä hankkeissa kuin suurissa hallintouudistuksissa, muistaa avoimen lähdekoodin vaihtoehto, helppokäyttöinen ja kustannustehokas WordPress.
 

Seravo ja WP-palvelu.fi ovat mukana Suomen avointen tietojärjestelmien keskuksen COSS ry:n Avoin kunta -hankkeessa.