Julkaistu
Päivitetty

Suomessa käytössä olevien .fi-verkkotunnusten lainsäädäntö ja toimintatavat muuttuvat ensi maanantaina 5.9.2016. Meiltäkin kysytään verkkotunnusmuutoksista, joten kokosimme tiiviin paketin uudistuksesta.

Heti kärkeen kuitenkin se tärkein tieto: WP-palvelun asiakkaana sinun ei tarvitse huolehtia fi-verkkotunnuksen uusimisesta tai nimipalvelusta. Hoidamme kaiken verkkotunnuksiin liittyvän puolestasi, kuten tähänkin asti. 

Mitä fi-verkkotunnusten toimintamallin muutos sitten tarkoittaa? Verkkotunnuksen käyttäjän kannalta isoimmat muutokset ovat verkkotunnusten rajoitusten väheneminen ja välittäjämallin pakollisuus.

 

Verkkotunnusten kotipaikka- ja nimirajoitukset poistuvat

Tähän asti .fi -verkkotunnuksia on voinut hankkia vain suomalainen yritys tai yksityishenkilö ja etunimisukunimi.fi -tyyppisiä tunnuksia on voinut rekisteröidä vain kyseisen nimen omaava henkilö. Maanantaista alkaen verkkotunnukset vapautuvat niin, että myös ulkomaiset yritykset ja henkilöt voivat hankkia .fi -tunnuksen, eikä henkilöllä enää ole suojaa ns. omaan domainiinsa.

Jos siis suunnitteilla on omaa nimeäsi kantava verkkosivusto, kannattaa verkkotunnus varata nyt. Esimerkiksi luovan alan yrittäjiä, tutkijoita ja bloggaajia kannustamme verkkosivuprojektin ensimmäiseen steppiin eli domainin valintaan. Onpa toimistoomme kantautunut tarinoita uuden sukupolven nimiäislahjastakin, vastasyntyneelle varatusta verkkotunnuksesta.

Onko muutoksen seurauksena sitten verkkosivujen villi länsi, jossa naapurille tehdään kiusaa herjaussivustolla ja kilpailijafirman domain viedään nenän edestä? Viestintävirasto muistuttaa, ettei verkkotunnus jatkossakaan saa loukata kenenkään toisen suojattua nimeä tai merkkiä eli toiminimien ja tavaramerkkien suoja säilyy muuttumattomana. Viestintävirasto ei kuitenkaan enää puutu verkkotunnuksen muotoon ja sisältöön muuten kuin pituuden ja sallittujen merkkien osalta.

 

Verkkotunnus ja siihen liittyvät palvelut hankitaan välittäjältä

Ensi viikosta alkaen kaikki fi-verkkotunnukset hankitaan välittäjältä. Myös vanhojen verkkotunnusten hallinnointiin tarvitaan välittäjä. Vain välittäjä voi merkitä verkkotunnuksia Viestintäviraston verkkotunnusrekisteriin asiakkaidensa puolesta ja tehdä niihin muutoksia. Välittäjät tarjoavat kaikki fi-verkkotunnuksiin liittyvät palvelut: hakeminen, uusiminen, siirtäminen, välittäjän vaihtaminen, irtisanominen ja tietojen päivittäminen.

WP-palvelun asiakkaiden kannalta tämä ei tarkoita mitään muutosta nykyiseen toimintamalliimme. Olemme tähänkin asti hoitaneet verkkotunnuksiin liittyvät palvelut asiakkaiden puolesta. Verkkotunnuksen hakemisen lisäksi huolehdimme niiden uusimisesta ja nimipalveluista (mikäli asiakas ei erikseen halua käyttää ulkopuolista nimipalvelua). Edelleenkin verkkotunnuksen omistajuus säilyy asiakkaalla – uudistuksen myötä puhutaan haltijan sijaan verkkotunnuksen käyttäjästä.

Seravo toimii siis jatkossakin Viestintäviraston hyväksymänä verkkotunnusten välittäjänä. Emme kuitenkaan tarjoa pelkkiä verkkotunnuksia, vaan domain on aina osa WP-palvelupakettia, johon sisältyy myös palvelintila ja sivuston ylläpito. Verkkotunnus-uudistus ei siis vaikuta hinnoitteluumme. Jatkossa myös pakettiin liitettävien rinnakkaisverkkotunnusten hinta pysyy ennallaan (20e/vuosi).

 

Jotakin muuta, mitä?

Maanantaina voimaan tulevasta muutoksesta on koottu kattava infopaketti .fi uudistuu -sivustolle. Sieltä löytyvät tarkemmin tiedot esimerkiksi välittäjän vastuusta, verkkotunnusten suojasta, uudesta terminologiasta ja muutoksen aikataulusta.

Kommentoi

Lue lisää

Kategoriassa: WP-Palvelu

Tee Ilmastositoumus ja karsi yrityksesi hiilidioksidipäästöjä – niin Seravokin tekee!

Seravo kannustaa suomalaisia yrityksiä liittymään Kauppakamarin Ilmastositoumukseen.

11.3.2021

Kesätöitä kesälle 2021

Kiinnostaako kesätyö Seravolla WordPressin ja Linuxin parissa? Hae heti, ja viimeistään 15.3.2021 mennessä!

26.2.2021

Seravon lisäpalvelut WordPress-sivustoille

Kaipaatko varmuutta sivustosi toimintaan myös kävijäpiikkien ja tietoturvauhkien varalta? Ensiluokkaisen ylläpidon lisäksi Seravo tarjoaa erillisinä asiantuntijapalveluina WordPress-sivustosi nopeusoptimointia, tietoturvakovennusta sekä korotetun valmiuden tapahtumien ajaksi.

17.2.2021

Seravon WordPress-palvelimet ovat maailman nopeimmat

Tiesitkö, että Seravo on listattu maailman nopeimpana WordPress-palveluntarjoajana sivustolla ismyhostfastyet.com?

4.2.2021

Heikki Ojaniemi Seravon toimitusjohtajaksi

Seravon uusi toimitusjohtaja on 1.2.2021 alkaen Heikki Ojaniemi. Otto Kekäläinen jatkaa hallituksen puheenjohtajana keskittyen strategiseen kehittämiseen.

3.2.2021

Hinnastomuutos 1.3.2021

Palvelupakettien WP Pro ja WP Business hinnat ovat olleet muuttumattomia Seravo WP-palvelun alusta alkaen, eli viimeiset viisi vuotta. Nyt on tullut aika tehdä näihin pieni tasokorotus, ja siksi uusissa tilauksissa 1.3.2021 alkaen WP Pro -palvelupaketin hinta on 35 €/kk ja WP Business -palvelupaketin hinta 55 €/kk (ALV 0%).

29.1.2021