Gutenberg-editori: WordPress-kirjoittamisen uusi aikakausi

Kirjoitettu: 5.10.2017 Päivitetty: 3.7.2019

WP-palvelun uunituore Key Account Manager Kari Savolainen heitettiin heti WordPress-yhteisön syvään päähän. Kari raportoi tunnelmat uutta Gutenberg-editoria käsitelleestä WP-tapaamisesta ja valottaa editoria käytännössä videon avulla.

Olimme tällä viikolla sponsoroimassa Helsingin WordPress-meetup-tapaamista, jonka aihe oli koko WordPress-maailmaa mullistava. No, ehkä hieman liioitellusti sanottu, mutta aiheena oli Gutenberg-editori, joka on tällä hetkellä kehitysvaiheessa ja tullee jollain aikavälillä korvaamaan tutun WordPress-hallinnan tekstieditorin.

Uudet elementit hallintanäkymässä

Gutenberg tulee muuttamaan artikkelien kirjoittamista varsin paljon. Se korvaa WordPressin tutun hallintanäkymän kokonaan uudella kokemuksella ja mahdollistaa täysin uudenlaisten elementtien lisäämisen postauksiin. Gutenberg korvaa WP:n oman tekstiboksin lisäksi myös sivupalkin metatiedot tekstinkäsittelyohjelmista tutuksi tulleen tyylisellä käyttöliittymällä.

Allaolevalla videolla ei siis ole WordPress-sivuston esikatselunäkymä, vaan normaali editointitila. Tyylit näkyvät entistä paremmin ja niitä pystyy jopa suoraan editorista muokkaamaan (mistä sivustojen tekijät voivat olla montaa mieltä, onko se hyvä vai huono asia). Gutenbergin avulla pystyy myös luomaan esimerkiksi tekstipalstoja, mikä on aikaisemmin ollut hankalaa muuten kuin paloittelemalla postauksen sisältö erillisiin kenttiin sopivien lisäosien avulla.

Jos Gutenbergiin saadaan mukaan vielä sisäkkäisten palstojen luominen, niin se tulee muuttamaan sivujen luomista merkittävästi ja mahdollistaa myös sen, että loppukäyttäjät voivat päästä vaikuttamaan sivustojen leiskoihin (jälleen kerran mielipiteitä jakava muutos).

Pelkän ulkoasun lisäksi Gutenbergista löytyy suoraan ns. blokkeina sivustoilla yleisesti käytettyjä toiminnallisuuksia, kuten Facebook- ja Twitter-fiidit sekä YouTube-upotukset. Gutenberg tulee myös luultavasti pitkälti korvaamaan WordPressin widgetit eli vimpaimet, kun se tulee laajalti käyttöön.

Mihin pitää varautua?

Milloin se sitten on käytettävissä? Gutenberg on tällä hetkellä ladattavissa WP:n lisäosana, mutta sitä ei vielä suositella käytettäväksi tuotantoympäristöissä sen keskeneräisyyden vuoksi. Kehitys- ja testiympäristöissä sen sijaan Gutenbergia voi ja kannattaakin kokeilla, koska kehitystiimi kaipaa kokemuksia ja palautetta laajalta yleisöltä.

Kehittäjien mukaan Gutenberg tulee olemaan mukana WordPress 5.0:ssa, jossa se korvaa täysin nykyisen tekstieditorin. WordPress 5.0:n ajankohdasta ei ole vielä varmuutta, mutta valveutunut arvaus on vuoden 2018 aikana tai hieman myöhemmin.

WP-palvelussa seuraamme Gutenbergin kehitystä tiiviisti. Vielä kehityksessä oleva lisäosa ei ole vaatinut ylläpidoltamme toimenpiteitä, mutta selvitämme miten se vaikuttaa päivityksiin sekä artikkeleiden ja sivujen metatietojen säilyvyyteen ja siirtymiseen.

Kommentoi

Kari Savolainen

Hae WP-palvelu.fi:stä

Kategoriat

Lue myös

Työntekijöille ilmaiset kasvomaskit ja käsineet

11.9.2020

Seravo jakaa ilmaiseksi henkilökunnalleen kahta asiaa tartuntariskin vähentämiseksi. Tiedätkö mistä muusta on hyötyä kasvomaskin lisäksi?

WooCommerce 4.5 on julkaistu

9.9.2020

Syyskuun 9. päivä julkaistiin WooCommercen versio 4.5. Kyseessä on minor-versio joka on täysin yhteensopiva aiemman 4.4 version kanssa. Uudessa versiossa […]

Koronavilkku.fi Suomen suosituin sivusto 31.8.2020?

4.9.2020

Tekikö koronavilkku.fi Suomen nettihistorian ennätyksen 31.8.2020 kun 935 000 vierailijaa kävi vuorokaudessa?