Gutenberg mullistaa WordPressin – vai mullistaako?

Kirjoitettu: 26.9.2018 Päivitetty: 26.9.2018

WordPressin versio 5.0, jonka on määrä ilmestyä vielä vuoden 2018 aikana, tuo mukanaan uutuuden, joka on herättänyt suuria tunteita WordPress-maailmassa. Tuo versio tuo nimittäin tullessaan jotain joka tulee vaikuttamaan jokaisen WordPress-käyttäjän arkeen, uuden muokkaimen nimeltä Gutenberg.

Gutenbergin kehitystyön lähtökohtana on yksinkertaiset periaatteet:  tarkoituksena on tehdä rikkaiden sisältöjen tuottamisesta WordPress-sivustoille vaivatonta ja helpottaa erilaisten laajennusten käytön oppimista tarjoamalla niille yhtenäinen käyttökokemus, sekä poistaa päiväjärjestyksestä WordPress-maailmassa valitettavan yleisen ilmiön: aina ei voi olla aivan varma millä vimpaimella mitäkin osaa sivustosta on tarkoitus päivittää.

Seravolla Gutenberg on jo käytössä kaikilla omilla sivustoillamme, eli tämäkin teksti on kirjoitettu uudella muokkaimella. Kirjoittamiseen Gutenberg onkin omiaan jo nyt. Arvostan itse häiriöttömän kirjoitusympäristön tarjoamia sovelluksia, jotka ilmestyivät markkinoille jokunen vuosi sitten (oma suosikkini on iA Writer). Gutenberg ei jää työkaluna niistä juurikaan jälkeen. Valikot saa näppärästi piiloon näkökentästä, jolloin on helppo keskittyä itse asiaan, eli tekstin tuottamiseen. 

Gutenbegissa on valmiina lohkoja yleisimmille sisältötyypeille. 

 

WordPressin kanssa työskentely ei toki ole pelkästään kirjoittamista. Gutenbergin keskeinen piirre on blockit, jotka on alan kotimaisten asiantuntijoiden keskuudessa jo ennätetty nimeämään lohkoiksi. Lohkoja on tarjolla keskeisimmille sisältötyypeille suoraan paketista, jonka lisäksi WordPress-kehittäjien toivotaan jatkossa toteuttavan sisältölaajennustensa käyttöliittymät lohkojen avulla. Ajatuksena on, että mikäli kaikki laajennukset toimivat samoilla periaatteilla, loppukäyttäjän on helpompi omaksua uusia ja erilaisia työkaluja.

Täydellisessä maailmassa Gutenbergin tapaisen uuden työkalun käyttöönottaminen sujuisi kitkatta, mutta kuten tunnettua, maailmamme on täynnä monenkirjavilla menetelmillä kokoon kyhättyjä sivustoja. On varsin todennäköistä, että Gutenberg tulee rikkomaan koko joukon nykyisiä sivustoja. Oma kokemuksemme on, että Gutenberg tulee varsin hyvin juttuun jo nyt vähän monimutkaisemmankin sivuston kanssa. Meillä on esimerkiksi käytössä useampi custom post type ja Advanced Custom Fields (joka lupailee muuten kattavaa tukea lohkoille lähitulevaisuudessa), emmekä ole onnistuneet rikkomaan mitään sivustoillamme.

Paras tapa varmistua siitä, että hallinnassasi olevat sivustot toimivat myös tulevaisuudessa, on tutustua uuteen tulokkaaseen jo ennen sen laajempaa julkaisua. Gutenberg on ollut WordPressin hallinnassa keskeisellä paikalla tyrkyllä kokeiltavaksi versiosta 4.9.8 lähtien, joten ainakin sen asentaminen  on helppo toimenpide. Seuraavaa päivitystä versionumerolla 4.9.9 on luvattu marraskuun alkuun, eivätkä numerot lopu yhdeksään, joten on mahdollista, että näemme vielä useamman päivityksen ennen kuin version 5.0 julkaisu on käsillä. Se on kuitenkin vääjäämättä tulossa.

Tämä muutos on sellaisia asioita, joissa näkemykset ja päätökset on parempi pohjata kokemusperäiseen tietoon kuin olettamuksiin tai huhupuheisiin. Tee siis itsellesi palvelus ja kokeile uutta muokkainta omakätisesti. Voi toki olla, että jossain tapauksessa joudut toteamaan, että Gutenberg aiheuttaa liikaa harmaita hiuksia. Siinä tapauksessa WordPressin kehittäjillä on tarjota sinulle vielä viimein oljenkorsi: Classic Editor -laajennuksella voit syrjäyttää Gutenbergin sivustollasi myös tulevaisuudessa. 

Kommentoi

Toni Laakso

Käyttäjäkokemukset ja tarinankerronta toni@seravo.fi @tlxo

Hae WP-palvelu.fi:stä

Kategoriat

Lue myös

WordCamp Turku 2018

28.9.2018

Tämän vuoden toinen kotimainen WordCamp on täydessä vauhdissa Turussa tänään 28.9. ja Seravo on menossa mukana! Olemme mukana tapahtumassa kuuden […]

Onko Cloudflaresta hyötyä?

27.9.2018

Seravon asiantuntijat ovat olleet useasti esillä puhumassa WordPressin nopeusoptimoinnista, joten moni WordPress-sivuston kehittäjä kysyy meiltä vinkkejä sivustonsa nopeusoptimointiin. Aina silloin […]

PCIe-kiintolevyt – nopeampi kuin SSD

25.9.2018

Useimmille on tuttu jo usean vuoden ajalta kiintolevytekniikka nimeltään SSD, joka on huomattavasti nopeampi kuin perinteiset pyöriviä kiekkoja sisältävät kiintolevyt […]