Julkaistu
Päivitetty

Koulussa opitaan teoria, työssä käytäntö — näinhän se klassisesti menee

Vaikka oppilaitokset pyrkivät yhä enemmän integroimaan opetukseen yritysten kanssa tehtäviä projekteja, on kuilu opintojen ja todellisen työelämän välillä edelleen säilynyt. Usein opinnoissa voi olla hankala hahmottaa, miten opitut asiat linkittyvät ”oikean maailman” tarpeisiin. Lähiopetustuntien vähentäminen tuskin auttaa tilannetta, kun samat sisällöt joudutaan sullomaan entistäkin tiiviimpiin ja suoraviivaisempiin paketteihin.

Sanoisin jopa, että oma harrastuneisuus on jo kurssien suorittamista arvokkaampaa, sillä harrastamisessa oppiminen kulkee aina käsi kädessä käytännön soveltamisen kanssa. Käytännön työn tekeminen vie kehityksen kuitenkin seuraavalle tasolle. Milläpä muulla sitä voisi aidosti todeta, että oma osaaminen on yhteisön kannalta relevanttia — eli, että joku siitä sitten jonain päivänä maksaa!

Minulle avautui erinomainen tilaisuus suorittaa ensimmäinen työharjoitteluni Seravon kesätyöntekijänä ja päästä kokemaan, mitä IT-alan työ oikeasti on.

Kesätyöt Seravolla 2019

Pääsin Seravolle kesätöihin kesäksi 2019 ja kirjoitimme työsopimuksen touko-elokuun ajalle. Jo töiden alussa kävi ilmi, ettei Seravo halunnut toistuvien työtehtävien duunareita, vaan omaan osamiseensa jatkuvasti panostavia, alallaan kehittymishaluisia ammattilaisia — tai tulevia ammattilaisia. Työt aloittaessa koin olevani aloittelija IT-alalla ja tiesin, että opittavaa riittäisi.

Ensimmäisenä vastaan tuli käyttöjärjestelmän vaihtaminen Windowsista Linuxiin. Muutoksen pelosta olin yrittänyt aikani tätä askelta välttää, mutta nyt se oli auttamatta edessä. Nyt työt tehtiin Linuxilla. Piste. Hyvin nopeasti kuitenkin huomasin, ettei vaihto ollut lainkaan niin haastavaa kuin kuvittelin ja opin nopeasti uuden käyttöjärjestelmän salat. Kokeneet kollegat olivat vaihdossa apuna.

Kun työt pääsivät kunnolla perehdytyksen jälkeen vauhtiin, uusia haasteita tuli kuin liukuhihnalta: komentorivityökalujen hallintaa, web-kehitystä, ongelmanratkaisua, WordPress-haasteita, sekä luonnollisesti kaikkea, mikä liittyi sivustojen ylläpitoon. Vaikka ympärillä käytiin keskustelua suomeksi, välillä en voinut olla tästäkään täysin varma.

Työaikaa sai kuitenkin käyttää oman tietotaidon vahvistamiseen, sikäli kun se oli työn kannalta oleellista ja muut tehtävät tuli tehtyä. Tukea sai tarvittaessa, mutta hyvin pitkälti sain vapauden suunnitella omaa tekemistä ja tilaa oppia. Jotkut kaipaavat kapeampia raameja ja tiukempaa kuria, mutta itselleni tämä vapaus ja itsenäisyys sopi erinomaisesti. Kiireen lomassa ilmapiiri oli kuitenkin yleisesti ottaen rento.

Hyvä työharjoittelu on tärkeä ja antoisa osa opintoja

Kun kesän aikana taidot karttuivat ja ympärillä käytetty kieli alkoi tuntua tutulta, aloin myös paremmin ymmärtää, kuinka erityisessä osassa kyseinen kesätyö oli opintojani. En pelkästään oppinut paljon uutta, vaan sain myös tilaisuuden kartoittaa osaamiseni puutteita. Nyt tiedän, kuinka suunnittelen jatko-opinnot ja miten vahvistan heikkouksiani työelämää varten tulevina opiskeluvuosina. Tästä syystä työkokemuksen saaminen jo opintojen alussa on kallisarvoista. Tämän lisäksi sain paljon uusia kontakteja IT-alalta. Työkokemus Seravolla oli kaiken kaikkiaan antoisa ja sain työstä sellaisia taitoja, joita ei pelkästään koulunpenkkejä kuluttamalla voi saada.

Haemme jälleen uusia kesätyöntekijöitä

Vaikka Markuksen kesä Seravolla on ohitse, niin Seravo hakee jälleen uusia kesätyöntekijöitä kesälle 2020. Olisitko sinä seuraava kesätyöntekijämme? Lisätietoa meidän tarjoamista kesätöistä löydät artikkelista Kesätöitä kesälle 2020. Kurkkaa samalla Eetun kokemukset Seravolla työskentelystä ja opintojen ja työelämän yhteensovittamisesta!

Kommentoi

Lue lisää

Kategoriassa: WP-Palvelu

WordPress 5.6 on julkaistu

WordPress 5.6 on julkaistu ja tuo mukanaan tuen PHP 8.0, sekä useita muutoksia esimerkiksi REST APIin

9.12.2020

PHP 8.0 julkaistu, Seravo tukenut sen kehitystä

Ohjelmointikieli PHP:n uusi versio PHP 8.0 on julkaistu tänään 26.11.2020. Suurin osa WordPress-julkaisujärjestelmästä on kirjoitettu PHP:lla, joten tällä on pitkällä aikavälillä olennainen vaikutus WP-ekosysteemiin.

26.11.2020

WordCamp Online 2020

Seravo sponsoroi WordCamp Finland Online 2020 tapahtumaa. Lue mitä aiheita Seravon puhujilla tapahtumassa oli ja montako osallistujaa virtuaalikonferenssi tavoitti.

17.11.2020

WooCommerce 4.7 on julkaistu

Marraskuun 10. päivä julkaistiin WooCommercen versio 4.7. Kyseessä on minor-versio joka on täysin yhteensopiva aiemman 4.6 version kanssa. Vaadittu WordPress-versio […]

12.11.2020

Seravon lisäosa entistäkin hyödyllisempi

Seravon asiakkaille uusia ominaisuuksia WordPressin hallintapaneeliin

9.10.2020

Työntekijöille ilmaiset kasvomaskit ja käsineet

Seravo jakaa ilmaiseksi henkilökunnalleen kahta asiaa tartuntariskin vähentämiseksi. Tiedätkö mistä muusta on hyötyä kasvomaskin lisäksi?

11.9.2020