Julkaistu
Päivitetty

WordPress-maailmassa on useita erilaisia tapoja toteuttaa monikielisiä sivustoja. Yksi useimmin käytetyistä tavoista on asentaa sivustolle käännöslisäosa ja yksi käytetyimmistä käännöslisäosista on WPML. Se on kuitenkin todettu monilla sivustoilla huonosti toimivaksi ja hitaaksi, jonka vuoksi suosittelemmekin monikielisyyden toteuttamiseen Polylang-lisäosaa (katso myös muut lisäosasuosituksemme). Sitä olemme suositelleet asiakkaillemme myös teknisen hakukoneoptimoinnin yhteydessä.

On tietysti mahdollista, että sinulla on jo isokin sivusto, jonka käännökset on tehty WPML:llä. Tällöin herää luonnollisesti kysymys, pitääkö käännökset syöttää uudelleen, jos haluaa siirtyä Polylangiin. Vastaus on onneksi ei, sillä siihen löytyy varsin yksinkertainen apu: WPML to Polylang -lisäosa!

Käännösten siirto WPML:stä Polylang:iin

Ihan ensimmäiseksi kannattaa tietenkin varmuuskopioida sivuston tietokanta, jotta palaaminen takaisin on mahdollista siltä varalta, että jotain menee mönkään siirtymässä. WP-palvelussa tämä onnistuu ajamalla palvelimella komento wp db export, joka tekee tietokannasta varmuuskopion (.sql päätteinen tiedosto).

Aluksi pitää deaktivoida WPML-lisäosa. Sen voi tehdä WordPressin hallinnassa Lisäosat-valikossa tai komentorivillä:

wp plugin deactivate sitepress-multilingual-cms wpml-string-translation wpml-translation-management

Seuraavaksi asennetaan ja aktivoidaan Polylang- ja WPML to Polylang-lisäosat. Asenna lisäosat WP-hallinnassa Lisäosat-valikossa tai komentoriviltä:

wp plugin install polylang
wp plugin install wpml-to-polylang
wp plugin activate polylang wpml-to-polylang

Älä tässä vaiheessa luo mitään uusia kieliä Polylangiin, vaan kaikki tuodaan suoraan WPML:stä.

WordPressin hallinnassa, mene Työkalut > WPML Importer. Katso, että kaikki tarkistukset ovat OK-tilassa ja paina Import (tai Tuo). Tämä tuo käännökset WPML:stä Polylangiin. Mikäli mitään virheilmoituksia ei ilmaannu, työ on periaatteessa tehty. Nyt voidaan poistaa WPML to Polylang-lisäosa käytöstä WP-hallinnassa tai komentorivillä:

wp plugin deactivate wpml-to-polylang

Kielivalinnat kuntoon

Vielä pitää laittaa kielivalitsin kuntoon sivuston päävalikkoon. Mene WordPressin hallinnassa kohtaan Ulkoasu > Valikot, valitse Näyttöasetukset ja laita päälle valinta Language Switcher.

Lisää kielivalitsin valikkoon (kts. alla). Jokaiselle kielelle on oma valikkonsa, eli tämä pitää tehdä kullekin kielelle samalla tavalla. Valitse lopuksi valikon asetuksista, mikä valikko näytetään kullekin kielelle.

Nyt pitäisi olla valmista. Käy sivusto läpi kaikilla kielillä ja tarkista, että kaikki sivut näkyvät kuten pitääkin. Jos kaikki toimii, voidaan lopuksi siivota pois turhaksi jääneet lisäosat eli kaikki WPML:ään liittyvä ja WPML to Polylang-lisäosa. Poista lisäosat kokonaan WordPressin hallinnassa Lisäosat-valikossa tai komentorivillä.

wp plugin delete wpml-translation-management wpml-to-polylang wpml-string-translation sitepress-multilingual-cms

Jos ylläolevien tai WPML to Polylangin omien ohjeiden jälkeen urakka vaikuttaa vielä turhan haastavalta (ja olet WP-palvelun asiakas), ota yhteyttä WP-palvelun asiakaspalveluun (wordpress@seravo.fi). Me voimme hoitaa siirron asiantuntijatyönä puolestasi, pientä korvausta vastaan luonnollisesti.

 

 

Kommentit (2)

  • Toni sanoo:

    Mites jos tuolla on paljon noit WPML String Translation kamoja? Miten niillä käy?

    • Toni sanoo:

      Näköjään ainakin siinä tilanteessa, että käännökset on luotu ainoastaan tuolla WPML String Translation -lisäosalla, niin ne eivät automaagisesti siirry mihinkään. Omassa testissä jouduin osittain käsin ja osittain Poeditin kanssa laittamaan käännöstiedostot kuntoon.

Kommentoi

Lue lisää

Kategoriassa: WordPress

WordPress 5.7 Esperanza – mitä uutta?

WordPress 5.7 tuo mukanaan uudistuksia Gutenbergiin, laajasti päivittyneen jQueryn, uudet väripaletit sekä apuja esimerkiksi suojaamiseen ja hakukonehallintaan. Tutustu Esperanzaan!

10.3.2021

WordPress aloittelijalle: 2. Teemat

WordPressin ulkonäkö ja teemat Tämä artikkeli on toinen osa WordPress aloittelijalle -sarjaa. Ensimmäisessä osassa perehdyttiin WordPressin hallintaan ja sivujen yleisiin […]

20.1.2021

WordPressin virallinen opetusmateriaali uudistunut

Etenkin vasta-alkajille löytyy paljon materiaalia WordPressin itseopiskeluun. Mihin suunnata ensimmäiseksi? Tutustu WordPressin viralliseen, uudistuneeseen opetusmateriaaliin.

28.12.2020

WordPress 5.6 on julkaistu

WordPress 5.6 on julkaistu ja tuo mukanaan tuen PHP 8.0, sekä useita muutoksia esimerkiksi REST APIin

9.12.2020

WordPress 5.4 on julkaistu

Maaliskuun 31. toi meille uuden WordPress-version 5.4. On tapana, että WordPress-versiot nimetään legendaaristen jazz-muusikoiden mukaan. Tällä kerralla kunnian saa trumpetisti […]

1.4.2020

WordPress 5.3 ”Kirk” ulkona

Marraskuun 12. toi meille uuden WordPress-version 5.3, joka tunnetaan myös nimellä ”Kirk”, legendaarisen jazz-muuusikon Rahsaan Roland Kirkin mukaan. Uusi versio […]

14.11.2019