Esimakua maailman ainoasta Muumimuseosta verkossa

Kirjoitettu: 31.1.2017 Päivitetty: 31.1.2017

Tampereen taidemuseon Muumilaakso sulki ovensa viime lokakuussa ja museo avautuu uudelleen maailman ainoana Muumimuseona kesäkuussa 2017. Muumimuseon kampanjasivusto on käytössä kunnes museo avautuu. Muumimuseo.fi -sivustoa on työstetty yhteistyössä Muumimuseon uuden kodin, Tampere-talon, Muumimuseon edustajien sekä Tredean voimin. Sivuston on toteuttanut Markkinointiosakeyhtiö i2 ja sen ylläpidosta vastaa WP-palvelu.

Muumit seikkailevat somessa ja kääntyvät monelle kielelle

Muumimuseon uusi digitaalinen koti on rakennettu WordPress-kivijalan varaan. Museosivustolta vaadittiin alusta alkaen monikielisyyttä sekä sosiaalisen median näyttävää esilletuontia.

Sivuston monikielisyys on toteutettu Polylang-lisäosan avulla. Polylang on myös WP-palvelun suosima käännöslisäosa, jonka avulla sivuista ja artikkeleista voidaan helposti luoda erikielisiä versioita. Polylangin kaltainen WPML sen sijaan on lukuisten ongelmien vuoksi päätynyt listallemme ei-suositeltavista lisäosista.

– Monikielisyydessä oli pieniä haasteita, mutta ei niinkään teknisestä näkökulmasta vaan sisällön puolesta. Kieliversioista kaksi olivat venäjä ja japani, joissa on käytössä omat merkistönsä. Tämä teki sisällön syöttämisestä hieman hankalampaa. Japanin kieliversion sisällönsyöttämisessä meillä oli onneksi apuna natiivi japanin kielen osaaja, joka helpotti urakkaa, kertoo i2:n web-suunnittelija Kalle Heltonen.

Sosiaalisen median integrointiin puolestaan valittiin Flockler-palvelu, josta löytyy myöskin valmis lisäosa WordPressille. Somen avulla sivuille on voitu tuoda monipuolista kuvasisältöä jo ennen kuin museo on avannut fyysiset ovensa: vuodenvaihteessa käyty Jaa rakkautesi muumeihin -kuvakisa houkutteli mukaan muumifaneja ympäri maailmaa.

Kuvat: Muumimuseon Instagram-tili

 

Muumifanit mukana museokokemuksessa

Muumimuseon uusi verkkosivusto ei toimi pelkästään tiedotus- tai markkinointikanavana, vaan sen sisällöntuotantoon osallistuvat muumien ystävät niin Suomesta kuin maailmalta somen kautta.

– Tavoitteenamme on osallistaa, aktivoida ja innostaa muumifaneja ympäri maailman seuraamaan museon rakentamista ja tietenkin käymään museossa kun se on avautunut. Haluamme museokävijät osaksi prosessia, jossa verkkosivut näyttelevät yhtä tärkeää roolia, i2:n story designer Riina Rautiainen kertoo.

Toki museosivuilla on myös tärkeä tiedotustehtävä – verkkosivut ovat yhä edelleen tärkein kanava, josta tietoa esimerkiksi museoiden aukioloajoista, lippujen hinnoista ja tapahtumista etsitään. Asiakkaan puolelta sivustolta toivottiin helppokäyttöisyyttä, jotta ajankohtaisten uutisten lisääminen ja tapahtumatietojen päivittäminen kävisi sujuvasti. Tähän tarpeeseen WordPress vastaakin mainiosti.

Kampanjat käynnissä kaiken aikaa

Kesän museoavajaisia odotellessa ei kuitenkaan tarvitse nukkua talviunta havunneulasten voimin, vaan Muumimuseo tarjoaa tuleville kävijöilleen erilaisia kampanjoita pitkin kevättalvea. Muumimuseon tarinaan voi jo tutustua Tampere-talon näyttelyssä – verkkosivujen avulla voi myös seurata museon rakentumista kulissien takana.

WP-palvelun skaalautuva palvelinrakenne takaa sen, että museon sivut pysyvät pystyssä kiivaissakin kävijäpiikeissä eikä mikään mörkö niitä jäädytä. Tätäkään muumitaloa ei lukita yöksi, mutta vuorokauden ympäri toimiva valvontamme varmistaa sivuston toimivuuden kaikilla aikavyöhykkeillä.

 

Seuraa museon valmistumista verkossa: muumimuseo.fi

Kommentoi

Sanna Saarikangas

Hae WP-palvelu.fi:stä

Lue myös

Kesätöitä kesälle 2020

29.1.2020

Etsimme jälleen innokkaita kesätyöntekijöitä Seravolle Seravo on ketterä ja kasvava tamperelainen ohjelmistotalo, jolla on vahva jalansija suomalaisessa hosting-bisneksessä. Päätuotteemme on […]

Jujunan verkkokauppa ei kaadu kesken kampanjan

24.1.2020

Jenni Kulmalan perustama verkkokauppa Jujuna.fi myy ompelukaavoja ja -tarvikkeita. Kauppa on kasvanut nopeasti hyvin suosituksi. Kasvaneen suosion myötä Jujuna joutui […]

Hyvää joulua ja rauhaisaa vuoden alkua!

20.12.2019

Lomalla on hyvää aikaa keskittyä lukemiseen. Mikäli kuusen alta ei löydy riittävästi luettavaa, voimme suositella lisäksi tuoreimpia blogiartikkeleitamme. WordPress-taitojensa kehittämisestä […]