Julkaistu

PHP:n uusin versio 7.3. on nyt saatavilla WP-palvelussa. PHP on ohjelmointikieli, jolla suurin osa WordPressistä on toteutettu ja sen toimivuudesta WordPress on eniten riippuvainen. Tästä syystä kaikki WordPress-kehittäjät iloitsevat kun PHP:sta julkaistaan uusia parempia versioita.

PHP logo

PHP-projekti ilmoitti joulukuun 6. päivä että PHP 7.3 on julkaistu yleiseen käyttöön ja WordPress-ytimen kehittäjät ilmoittivat jo lokakuussa, että WordPressin ydin tulee tukemaan PHP 7.3:sta viimeistään WordPressin versiossa 5.0. WordPressin asianhallintajärjestelmän mukaan lähes kaikki PHP 7.3:een liittyvät yhteensopivuusviilaukset onkin jo tehty tai ne valmistuvat viimeistään WP:n versioon 5.0.3.

Seravo.com -sivustolla PHP 7.3 on ollut koekäytössä heti 6. joulukuuta alkaen ongelmitta WordPressin version 5.0 kanssa. Asiakkailla PHP 7.3 on käytettävissä sitä mukaa kun asiakkaidemme palvelinympäristöt päivittyvät lähiviikkojen aikana.

Seravossa seuraamme tiiviisti uuden tekniikan kehittymistä ja tuomme parhaat palat asiakkaidemme käyttöön. Olemme todennäköisesti ensimmäinen palveluntarjoaja Suomessa, joka on tuonut PHP 7.3:n tuotantokäyttöön asiakkaiden saataville. Julkaisimme myös PHP 7.2:n viime vuonna erittäin nopeasti sen virallisen julkaisun jälkeen.

Mitä uutta PHP 7.3 tuo?

WordPressin kannalta tärkeimmät muutokset on esitelty WordPress.org:n blogissa. PHP:n omilta verkkosivuilta puolestaan löytyy lisätietoja ja koodaajille suunnattu koodin muutosohje. PHP 7.3 on pääosin asteittainen parannus aiempaan, eikä se sisällä niin isoja muutoksia kuin itse PHP 7.0, tai versioissa PHP 7.1 ja 7.2 tehdyt vanhojen toimintojen siivoamiset. PHP:n uusimpaan versioon siirtyminen on silti suositeltua. ja miksipä sitä ei tekisi, kun se on kehittäjille todella helppoakin?

PHP 7.3:n käyttöönotto

Uuden PHP-version käyttöönotto tapahtuu samalla tavalla kuin PHP-versiomuutos aiemminkin, eli päivittämällä kansiossa /data/wordpress/nginx/olevaa asetustiedostoa niin, että siellä lukee:

set $mode php7.3;

Jos mitään tiedostoa ei ole olemassa entuudestaan, voi uuden tiedoston luoda vaikkapa nimellä /data/wordpress/nginx/php.conf. Muutoksen jälkeen pitää ajaa wp-restart-nginx, jotta asetukset tulee voimaan.

Lisätietoja löytyy Seravon WP-palvelun kehittäjädokumentaatiosta sekä yleisistä ohjeistamme koskien PHP-versiomuutosta.

Uuden PHP-version käyttöönoton jälkeen kannattaa seurata erityisen tarkkaan mitä PHP-virhelokiin /data/log/php-error.log tulostuu. Emme WP-palvelussa pysty takaamaan, että kaikki maailman WordPress-lisäosat ja teemat toimisivat PHP 7.3:lla heti oikein, mutta ajan myötä kaikki lisäosat varmasti päivittyvät tukemaan uusinta PHP-versiota.

Seravon palvelimilta löytyy myös komento wp-php-compatibility-check jolla voi skannata sivuston koodin läpi ja havaita mahdollisia epäyhteensopivuuksia koodissa. Seravon hallintapaneelin kautta kohdasta Työkalut > Lokitiedostot voi myös nähdä lokitiedoston /data/log/wp-php-compatibility.log.

Muut PHP-versiot

Aiemmat PHP versiot 7.2 ja 7.0 ovat edelleen saatavilla, kuten myös PHP 5.6. Näitä versioita saattaa vielä tarvita sivustoilla, joilla on jotain vanhaa koodia, joka ei ole yhteensopivaa uusien PHP-versioiden kanssa.

Kaikkien asiakkaiden sivustoilla on itse asiassa taustalla kokoajan ajossa PHP 5.6, jonka kautta HTTP-pyynnöt tarjoillaan lennosta mikäli PHP 7.x -prosessi kaatuu yrittäessään vastata HTTP-pyyntöön. Tämä suojaa loppukäyttäjää mahdollisilta PHP-versioihin liittyviltä ongelmilta, mutta toivottavaa toki olisi, että kaikilla sivustoilla olisi aina uusin PHP-versio käytössä ja kaikki koodi olisi edes sen verran ylläpidettyä, että se toimii uusimman PHP-version kanssa.

PHP 5.6 ja 7.0 -versioiden tietoturvatuki loppumassa pian

WordPress-projekti on ilmoittanut nostavansa WordPressin PHP:n minimiversiovaatimuksen asteittain ensin keväällä versioon 5.6 ja sitten vuoden 2019 lopussa versioon 7.0, joten WordPress lakkaa toimimasta mikäli vanhoissa versioissa roikutaan liian pitkään.

PHP-projekti on kuitenkin ilmoittanut lopettavansa PHP 5.6 ja 7.0 -versioden tietoturvapäivitykset jo joulukuussa 2018, joten versioon 7.2 kannattaa siirtyä vaikka heti. PHP:n versio 7.2 on ollut ulkona jo vuoden päivät, joten kaikkien aktiivisesti ylläpidettyjen WordPress-lisäosien ja teemojen pitäisi toimia sen kanssa jo, eikä näin ollen ole mitään syytä olla vaihtamatta sivustolle käyttöön uusinta PHP-versiota.

Mikäli asiakas ei itse päivitä PHP-versiota sivustollaan omatoimisesti itselleen sopivana ajankohtana, esimerkiksi muiden koodimuutosten kanssa seuraavassa pienkehitysvaiheessa, tulee Seravo yrittämään PHP-version nostoa asiakkaan puolesta vuoden 2019 aikana.

Kommentoi

Lue lisää

Kategoriassa: WP-Palvelu

PHP 8.0 julkaistu, Seravo tukenut sen kehitystä

Ohjelmointikieli PHP:n uusi versio PHP 8.0 on julkaistu tänään 26.11.2020. Suurin osa WordPress-julkaisujärjestelmästä on kirjoitettu PHP:lla, joten tällä on pitkällä aikavälillä olennainen vaikutus WP-ekosysteemiin.

26.11.2020

WordCamp Online 2020

Seravo sponsoroi WordCamp Finland Online 2020 tapahtumaa. Lue mitä aiheita Seravon puhujilla tapahtumassa oli ja montako osallistujaa virtuaalikonferenssi tavoitti.

17.11.2020

WooCommerce 4.7 on julkaistu

Marraskuun 10. päivä julkaistiin WooCommercen versio 4.7. Kyseessä on minor-versio joka on täysin yhteensopiva aiemman 4.6 version kanssa. Vaadittu WordPress-versio […]

12.11.2020

Seravon lisäosa entistäkin hyödyllisempi

Seravon asiakkaille uusia ominaisuuksia WordPressin hallintapaneeliin

9.10.2020

Työntekijöille ilmaiset kasvomaskit ja käsineet

Seravo jakaa ilmaiseksi henkilökunnalleen kahta asiaa tartuntariskin vähentämiseksi. Tiedätkö mistä muusta on hyötyä kasvomaskin lisäksi?

11.9.2020

Webinaari: PHP:n profilointi Xdebugin avulla

Peruutimme keväällä 2020 kaikki paikan päällä järjestettävät koulutuksemme COVID-19 vuoksi ja korvasimme ne ilmaisilla webinaareilla, jotka osoittautuivat erittäin suosituiksi, joten […]

7.8.2020