Julkaistu

Berliinissä pidetty WordCamp Europe 2019 on takana ja olemme palanneet takaisin arkeen. Tämä oli viidestoista kerta kun sponsoroimme WordCamp-taphtumaa ja meillä oli tapahtumaa koskien suuret odotukset, joita listasimme aikaisemmin blogissamme. Emme tälläkään kertaa pettyneet.

Neljä seravolaista valmiina antamaan panoksensa WordPressin kehittämiseksi.

Suurin WordCamp ikinä

3260 myydyn lipun ja 2734 osallistujan ansiosta tämä oli suurin WordCamp ikinä, unohtamatta niitä kaikkia ihmisiä, jotka seurasivat tapahtumaa kotoa livestreamin kautta. Lähes kaikki aktiviteetit järjestettiin kongressikeskus Estrelissä, joka on tehty juuri tällaisia tapahtumia varten. On hyvin vaikuttavaa, että WordPress-yhteisö pystyy vuosi toisensa jälkeen järjestämään näin suurenmoisen tapahtuman pääasiassa vapaaehtoisvoimin, pitäen samalla lippujen hinnat kohtuullisena. Tänä vuonna tapahtumalippu maksoi 50 euroa (sisältäen lounaan, kahvit, jatkot tarjoiluineen, sekä ilmaiset drinkkiliput.)

Sisällöllisesti WordCamp oli todella tapahtumarikas: kumpanakin päivänä puheita järjestettiin kolmessa eri tilassa rinnakkain, jonka lisäksi koko ajan oli tarjolla kolme eri työpajaa. Tarjolla oli myös uusia sisältöformaatteja, kuten ”WP Cafe”, joka mahdollisti keskustelevamman osallistumistyylin, sekä ”Wellness at WCEU”, joka taas keskittyi henkiseen hyvinvointiin ja joogaan. Tämän lisäksi tarjolla oli ilmainen lastenhoito, joka on ollut osa tapahtumaa nyt jo pari vuotta. Lapsille oli järjestetty myös oma WordPress -työpajansa.

Kesäraportti Gutenberg-projektista

Matt Mullenweg antoi tilapäivityksen siitä, kuinka Gutenberg-projekti etenee. Ensimmäinen vaihe valmistui viime vuonna ja toi uuden muokkaimen WordPressin ytimeen. Toinen vaihe on puolestaan parhaillaan käynnissä: sen tarkoitus on laajentaa muokkain käyttöön myös lisäosissa ja navigoinnissa. Tulevaisuudessa on odotettavissa kolmas vaihe, jonka on määrä keskittyä yhteistyön helpottamiseen, eli mahdollistaa usean käyttäjän samanaikainen tekstin muokkaaminen. Neljäs vaihe puolestaan tuo tullessaan monikielisyyden tuen WordPressin ytimeen.

Lisäksi Matt esitteli monta mielenkiintoista projektia, joita on kehitetty Gutenbergia hyödyntäen ja kävi läpi tulevia toiminnallisuuksia, kuten navigaatiolohko, wordpress.orgin tuleva lohkohakemisto sekä kuinka lohkoja voidaan asentaa suoraan muokkaimesta käsin. Puhe on julkaistu kokonaisuudessan WordPress.tv:ssä, mikäli et ole sitä vielä nähnyt.

Jos haluat päästä kokeilemaan muokkaimen uusia ominaisuuksia ennen kuin ne on lisätty WordPressin ytimeen, voit asentaa erillisen Gutenberg-lisäosan. Lisäosaa ei välttämättä kuitenkaan kannata asentaa tuotantosivustolle.

Ensi vuonna Portugalissa

Kuten tavallista, tänäkin vuonna tapahtuman päätteeksi julkaistiin ensi vuoden WordCamp Europen isäntäkaupunki. Vuoden 2020 tapahtuma järjestetään kesäkuun alussa Portossa, Portugalissa. Tällä kertaa tapahtuma ei osu päällekkäin juhannuksen kanssa, joten vaikka Ruotsin kansallispäivä puolestaan osuukin samaan ajankohtaan, uskomme vahvasti, että tapahtuma houkuttelee tätä vuotta enemmän pohjoismaalaisia osallistujia. Mikäli haluat lisätietoja vuoden 2020 tapahtumasta, kannattaa pitää silmällä tapahtuman virallista verkkosivustoa, jossa voit halutessasi vaikkapa ilmoittautua tapahtumaan vapaaehtoiseksi.

Loppuun sanottakoon, että WordCamp Europe kohteli meitä jälleen hyvin. Toivottavasti näemme mahdollisimman monen teistä Portossa 2020!