Julkaistu
Päivitetty

Seravon WP-palvelussa seuraamme aktiivisesti tietoturvatiedotteita ja omien valvontatyökalujemme raportteja. Reagoimme välittömästi kaikkiin poikkeamiin, jotta asiakkaamme voivat luottaa siihen, että heidän palvelinympäristönsä on mahdollisimman hyvin ylläpidetty ja turvallinen.

PEAR (The PHP Extension and Application Repository) ilmoitti lauantaina 19. tammikuuta Twitterissä siihen kohdistuneesta tietomurrosta:

Alustavien tietojen mukaan projektin sivusto pear.php.net on ollut murrettuna jopa kuuden kuukauden ajan. Projekti ei toistaiseksi ole julkaissut tarkempaa tietoa murron vaikutuksista.

PEAR on PHP:lle hieman kuin esimerkiksi npmjs node:lle tai PyPi Pythonille: keskitetty kokoelma valmiita ohjelmistoja ja komponentteja ohjelmistotuotantoa varten. Tämän kaltaisissa kirjastoissa on aiemminkin esiintynyt ongelmia. Sovelluskehityksessä onkin tärkeää aina huomioida kolmannen osapuolen tuottaman koodin sekä jakelukanavien luotettavuus.

Ympäristössämme on ollut asennettuna Ubuntun tarjoama paketti php-pear, joka on tarjonnut komentorivityökalun pear. Tämän avulla on ollut mahdollista asentaa paketteja vaivatta, eikä asiakkaiden ole itse tarvinnut asentaa PHP PEAR -asennusohjelmaa. Haavoittuvuus ei suoraa koskenut tätä pakettia, mutta teimme samalla päivitetyn arvion työkalun tarpeellisuudesta ja päädyimme poistamaan sen paketeistamme vähäisen käyttöasteen takia (alle promille asiakkaista).

Seravon asiakkaiden ei tarvitse murehtia

Ympäristössämme yksi työkalu, PHP CodeSniffer, on aiemmin oletuksena asennettu PEAR:n kautta, mutta PEAR-kirjaston ongelman seurauksena siirryimme välittömästi käyttämään toista asennusmetodia. Samassa yhteydessä varmistimme vielä, että ympäristössämme ei ole missään vaiheessa ollut käytössä saastunutta versiota PEAR:n tarjoilemista paketeista.

Skannasimme myös läpi kaikki sivustot ja varmistimme, ettei asiakkaiden asentamia saastuneita PEAR-paketteja ole asennettuna. Koska teimme kaiken tämän asiakkaidemme puolesta, ei asiakkaiden tarvitse tehdä mitään tai murehtia asiasta enempää. Mitään saastuneita PEAR-paketteja ei löytynyt.

Teimme myös auditoinnin PHP CodeSniffer -asennukselle varmistuaksemme, että PEAR:n kautta asennettuun koodiin ei ole injektoitu haittakoodia, joka olisi aiemmin jäänyt valvonnaltamme huomaamatta.

Muutosvertailu alkuperäisen ja asennetun koodin välillä.

Avoin lähdekoodi parantaa tietoturvaa

Yllä oleva lähdekoodien vertailu on mahdollista ainoastaan, koska PHP PEAR (kuten kaikki muutkin käyttämämme ohjelmistot) ovat avointa lähdekoodia. Jos ohjelmisto olisi suljettu, emme pystyisi tällä tavalla tutkimaan mahdollisten takaporttien olemassaoloa. Suljetun ohjelmiston osalta meillä ei olisi ollut juurikaan mitään mahdollisuuksia havaita tai tutkia mahdollisia takaportteja. Avoimen lähdekoodin laaja käyttö on ehdottoman hyvä asia tietoturvan kannalta.

PHP PEAR poistettu vähäisen käytön ja tietoturvariskin takia

Todettuamme, että PEAR-kirjaston käyttö on äärimmäisen harvinaista (alle promille asiakkaista), päädyimme poistamaan PEAR-kirjaston kokonaan palvelinympäristöstämme. Useimmat asiakkaistamme eivät asenna omia PHP-moduuleja, koska ympäristössämme on niitä runsaasti jo valmiiksi tarjolla. Jos asiakkaat asentavat omia PHP-kirjastoja, käyttää ylivoimainen enemmistö siihen PHP Composeria, eikä PEAR:ia.

Kommentoi

Lue lisää

Kategoriassa: Tietoturva

WordPress-tietokannan suojaukset Seravolla

Viime viikkoina tietoturva on ollut otsikoissa Suomessa. Lue Seravon blogista miten kaikkea Seravo tekee tietokannan suojaamiseksi WordPress-sivustoillamme.

9.11.2020

Tiedote: Seravo löysi WP File Manager -lisäosasta vakavan nollapäivähaavoittuvuuden

Seravo löysi WordPressistä vakavan nollapäivähaavoittuvuuden – aukko koskettaa yli 700 000 verkkosivua, paljon hyökkäyksiä havaittu

2.9.2020

Paranna tietoturvaasi kaksivaiheisella tunnistautumisella

Tässä artikkelissa esittelen TOTP-sovelluksen käyttöä kaksivaiheiseen tunnistautumiseen ja miksi TOTP on monia muita vaihtoehtoja parempi menetelmä.

14.5.2020

Salasanahygienia on puoli tietoturvaa

Huolehdimme Seravolla paitsi WordPress-sivustojen toimivuudesta ja suorituskyvystä, myös niiden tietoturvasta. WP-palvelussa ylläpidossa olevalle sivustolle tehdään toistuvasti automaattisia tarkistuksia haittakoodin varalta, […]

7.5.2020

TLS 1.1 ja 1.0 historiaan maaliskuussa

Seravon WP-palvelussa on vuoden 2020 alusta ollut ensisijaisena HTTPS-liikenteen salausprotokollana käytössä TLS 1.3, jonka lisäksi käytössä on TLS 1.2. Sen […]

10.3.2020

Nopeuta WordPressiä kevätsiivouksella

Ajan myötä jopa huolellisesti ylläpidetyille WordPress-sivustoille tapaa kertyä ylimääräistä roskaa: ylimääräisiä tiedostoja, käytöstä poistettuja lisäosia, tarpeetonta tietokantasisältöä ja vanhoja lokitiedostoja. […]

21.2.2020