Nopeus on valttia – ainakin silloin, kun on kyse verkkosivuston kävijäkokemuksesta. Oliko sivustoa mukava selata, vai joutuiko kaikkia pieniäkin toimintoja odottamaan sekuntikaupalla? Lue, miten testaat sivustosi nopeutta!
Julkaistu

Nopeus on valttia – ainakin silloin, kun on kyse verkkosivuston kävijäkokemuksesta.

Oliko sivustoa mukava selata, vai joutuiko kaikkia pieniäkin toimintoja odottamaan sekuntikaupalla? Tämä korostuu varsinkin verkkokaupoissa, ja pahimmillaan hidas kauppa karkoittaa potentiaalisen ostajan. Seravon WP-palvelu on suunniteltu WordPressiä varten ja suorituskyky on otettu huomioon, mutta tehokkainkaan alusta ei kestä raskasta sivustoa.

Vastaanotamme Seravon asiakaspalvelussa tasaisin väliajoin kysymyksiä liittyen sivuston nopeuteen: kuinka sivuston nopeutta voisi parantaa, ja miten nopeutta kannattaisi testata? Kokosimme tähän blogikirjoitukseen yleisimpiä työkaluja sivuston nopeuden testaamiseen ja pullonkaulojen kartoittamiseen.

Kun optimoit sivustosi nopeutta, muista aina testata sivustoa ennen optimointia ja sen jälkeen!

WebPageTest

https://webpagetest.org

Alunperin AOL:n sisäiseen käyttöön luotua ja vuonna 2008 avoimena lähdekoodina julkaistua WebPageTest-työkalua ylläpidetään nykyisin omassa GitHub-projektissaan vapaaehtoisvoimin. Testijärjestelmän taustatekniikka on yrityksien ja yksityishenkilöiden tukemaa, ja halutessaan työkalua voi ajaa omallakin tietokoneella. Syksyllä 2020 käyttäjäkokemukseen erikoistunut yhtiö Catchpoint asettui sivuston ”talonmieheksi”, jotta verkkosivustojen suorituskykyyn keskittyvä käyttäjäyhteisö voi ajaa testejään luotettavasti ja ilmaiseksi jatkossakin.

Heti testiajon jälkeen WebPageTest antaa pisteytyksen kansainvälisemmin käytetyin arvosanoin sekä tarkat latausajat eri sivulatauksen eri vaiheissa, unohtamatta Core Web Vitals-metriikoita.

WebPageTestin käyttöliittymä näyttää heti laajan määrän olennaisia mittaustuloksia.

Erityisen hyödyllinen WebPageTestin toiminto pullonkaulojen selvittämiseen on Details-välilehti. Vesiputousnäkymästä saa mittavasti tietoa niin sivuston omista kuin ulkoisistakin lähteistä haettavista resursseista. Testaushetkellä google-analytics.com hidasteli pahasti, ja alle 50 kilotavun tiedoston hakemiseksi meni lopulta lähes sekunti aikaa.

Googlen analytiikkakoodin hakemisessa kesti hitaan DNS-kyselyn, yhdistämisen ja SSL-kättelyn takia.

Google PageSpeed Insights

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

PageSpeed Insights kuuluu vuonna 2010 esiteltyyn Google PageSpeed Tools -työkaluryhmään. Työkalu antaa pisteytyksen skaalalla 0-100, eritellen mobiili- ja tietokonenäkymät omille välilehdilleen. Testipalvelimen sijaintiin ei pysty vaikuttamaan, mikä on mahdollisesti yksi tekijä mittaustuloksien suurelle vaihtelulle. Ajamalla viisi testiä WP-Palvelun etusivulle mobiilinäkymän tulokset vaihtelivat välillä 62–74.

Googlen PageSpeed Insights erottelee mobiili- ja tietokonesuorituskyvyn omille välilehdilleen.

Pisteytyksen lisäksi PageSpeed Insights tarjoaa vinkkejä, joita noudattamalla sivuston suorituskykyä ja/tai käyttäjäkokemusta olisi mahdollista parantaa. Näitä tulkitessa on tärkeää muistaa, ettei kaikkia koneellisen testin suosittelemia optimointeja ole mahdollista tai edes järkevää tehdä. Digitoimisto Dude avaa blogissaan tarkemmin työkalun toimintaa, ja kertoo kuinka tuloksia on suositeltavaa tulkita.

Miinuspisteitä tulee JavaScript- ja CSS-tiedostoista, sekä TTFB-arvosta todennäköisimmin testipalvelimen sijainnin vuoksi.

GTmetrix

https://gtmetrix.com/

GTmetrix-palvelun takana on pilvipalveluihin erikoistunut Carbon60. Palvelu on maksullinen, mutta ilmaisversiollakin saa tehtyä kattavia testejä. Palveluun kannattaa tehdä ilmainen käyttäjätunnus, jolloin käyttöön saa 7 eri testilokaatiota. Ilman käyttäjätunnusta testit ajetaan aina Vancouverissa olevalta palvelimelta, joka ei välttämättä palauta hyödyllisiä tuloksia, mikäli kyseessä on suomenkieliselle yleisölle tarkoitettu ja Suomessa sijaitsevalla palvelimella oleva sivusto.

GTmetrixin käyttöliittymä ilmoittaa ensimmäisenä Lighthouseen pohjautuvan pisteytyksen prosentteina 0-100, Web Vitals -arvot sekä visualisoinnin sivulatauksen nopeudesta.

GTmetrix koki ison muutoksen marraskuussa 2020, jolloin se siirtyi käyttämään Lighthousea, eli samaa moottoria kuin Google PageSpeed Insights. Samassa yhteydessä Web Vitals -arvot tulivat mukaan nopeusraporttiin.

Seravon ympäristöstä löytyvät työkalut

wp-speed-test – Tämä SSH-yhteyden ylitse ajettava työkalu mittaa sitä, kuinka kauan PHP-prosessilta menee aikaa etusivun HTML-koodin generoimiseen. Työkalu on mahdollista ajaa myös WordPressin hallintapaneelista. Työkalun käyttöohje löytyy Seravon kehittäjädokumentaatiosta.

wp-check-http-cache – Työkalu HTTP-välimuistin toiminnan tarkastamiseen SSH-yhteydellä. Palauttaa mahdolliset HTTP-välimuistia sotkevat evästeet ja/tai header-tiedot. Ajettavissa myös WordPressin hallintapaneelista.

Edistyneille käyttäjille

Tideways – Palvelustamme löytyy valmis integraatio Tideways-työkalua varten. Tidewaysilla on mahdollista kartoittaa hyvinkin tarkasti mitä sivuston PHP-koodi tekee, ja sitä myötä jäljittää sivuston pullonkaulat. Lisätietoa löydät Seravon kehittäjädokumentaatiosta.

Kommentoi

Lue lisää

Kategoriassa: Suorityskyky

Black Friday – Varmista, että verkkokauppasi toimii

Kuinka varmistaa, että verkkokaupan toiminta ei lamaannu ostoryntäyksen keskellä?

25.11.2021

Webinaari: PHP:n profilointi Xdebugin avulla

Peruutimme keväällä 2020 kaikki paikan päällä järjestettävät koulutuksemme COVID-19 vuoksi ja korvasimme ne ilmaisilla webinaareilla, jotka osoittautuivat erittäin suosituiksi, joten […]

7.8.2020

Webinaari: WordPressin pullonkaulat auki

Järjestimme hiljattain välimuistiin keskittyneen webinaarin, jossa kävimme läpi asioita, jotka jokaisen WordPress-kehittäjän on hyvä tietää. Yksi asia, joka kiinnitti osanottajien […]

27.5.2020

WordPressin haku nopeaksi MariaDB:llä

WordPressin sisäänrakennettua hakutoimintoa ei voi aina kehua nopeaksi. Se hidastelee helposti varsinkin suurilla sivustoilla, kun tietokannassa on paljon sisältöä. Tätä […]

24.3.2020

Tehosta WordPressiä komentoriviltä

Verkosta löytyy lukemattomia artikkeleita, jotka käsittelevät WordPressin suorituskyvyn tehostamista. Useimmat niistä kuitenkin neuvovat asentamaan lisäosia, vaikka ne usein pikemminkin pahentavat […]

28.2.2020

Nopeuta WordPressiä kevätsiivouksella

Ajan myötä jopa huolellisesti ylläpidetyille WordPress-sivustoille tapaa kertyä ylimääräistä roskaa: ylimääräisiä tiedostoja, käytöstä poistettuja lisäosia, tarpeetonta tietokantasisältöä ja vanhoja lokitiedostoja. […]

21.2.2020