Uusi WordPress 4.3 tulee – parannuksia myös peruskäyttäjälle

Kirjoitettu: 11.8.2015

Maailman suosituin julkaisujärjestelmä on pian taas piirun verran parempi: uusi WordPress 4.3 on määrä julkaista ensi viikolla.

Kehittäjät ovat WordPressin uudesta versiosta innoissaan, mutta syytä riemuun on myös rivikäyttäjällä ja julkaisualustaa hyödyntävällä sisällöntuottajalla. Vähemmän teknisenkin henkilön sydäntä lämmittävät muutokset, joilla parannetaan käyttökokemusta ja tehdään verkkokirjoittamisesta entistä miellyttävämpää.

wp_computer_seravo

Turha kommenttiboksi joka sivulla? Ei enää!

Ensimmäinen hurraa-huuto suunnataan sille, että jatkossa uusien sivujen kommentointimahdollisuus on oletuksena pois päältä. Tähän asti default-asetus on luonut kommenttikentän kaikkiin uusiin sivuihin (ja toki myös artikkeleihin, missä onkin järkeä). Tämä on aiheuttanut turhaa työtä sivujentekijälle ja myöskin turhia kommentteja paikoissa, joihin niitä ei kaivata. Jatkossa kommentointimahdollisuutta ei enää tarvitse kliksutella pois uusilta sivuilta jälkikäteen, mutta sen voi toki halutessaan niille lisätä. Tämä sinänsä pieni mutta varsin olennainen muutos saa WP-maailman juhlimaan niin, että jo aiemman version tuoma emoji-tuki on kovassa käytössä.

Oikopolut listoihin, otsikoihin ja lainauksiin

Muista uudistuksista erityismaininnan arvoisia ovat parannukset tekstieditoriin. Uudessa versiossa on mukana useita oikopolkuja, jotka säästävät sisällöntuottajan aikaa ja hermoja:

  • Listat syntyvät automaattisesti,
  • kun aloitat kappaleen * tai – -merkillä.
  1. Numeroidun listan saa aloittamalla kappale numerolla 1. tai 1).
  2. Listan luonnin voi kuitenkin perua helposti backspacella tai undo-komennolla.

Tämänkaltaisen lainauksenkin voi luoda yhdellä näppäimellä: aloittamalla kappaleen suurempi kuin -merkillä >

#-merkillä aloitettu kappale taas muuttuu otsikoksi: risuaitojen määrällä voi valita oikean otsikkotason
(# -> h1, ## -> h2, ### -> h3 ja niin edelleen).

Sivuston hallinta helpottuu myös mobiilissa

Yhä useampi paitsi katselee verkkosivuja pieneltä näytöltä, myös päivittää sivustoja mobiililaitteella. Uudessa WordPressissä tämä on huomioitu taulukkomuotoisissa sisältölistauksissa, joita tarvitaan esimerkiksi sivujen, artikkeleiden tai pluginien hallinnassa. Valikko on nyt entistä näppärämpi myös mobiilissa.

Animaatio: make.wordpress.org

Salasanojakaan ei tarvitse keksiä itse

Turvallisuuspuolen parannuksena WordPressin salasanat ovat jatkossa entistä vahvempia. Omasta päästä keksityn (ja siksi usein harmillisen heikon) salasanan sijaan järjestelmä tarjoaa automaattisesti vahvan salasanan. Itsekin saa toki salasanansa säveltää, mutta punainen varoitusväri kertoo jos suojaus on turhan hutera. WP jopa vaatii vahvistamaan, jos käyttäjä on aikeissa käyttää omanimi-tyyppistä salasanaa. Tämän lisäksi salasanat liikkuvat entistä kätevämmin uusille käyttäjille sähköpostitse.

WordPress 4.3 on määrä julkaista 18.8.2015. Mitä muutoksia odotat eniten?
Lue lisää uudistuksista wordpress.org -sivustolla.

Kommentoi

Sanna Saarikangas

Hae WP-palvelu.fi:stä

Lue myös

WordPress 5.4 on julkaistu

1.4.2020

Maaliskuun 31. toi meille uuden WordPress-version 5.4. On tapana, että WordPress-versiot nimetään legendaaristen jazz-muusikoiden mukaan. Tällä kerralla kunnian saa trumpetisti […]

WordPressin haku nopeaksi MariaDB:llä

24.3.2020

WordPressin sisäänrakennettua hakutoimintoa ei voi aina kehua nopeaksi. Se hidastelee helposti varsinkin suurilla sivustoilla, kun tietokannassa on paljon sisältöä. Tätä […]

WooCommerce 4.0 on ulkona

13.3.2020

On olemassa monia hyviä syitä miksi kannattaa valita WooCommerce verkkokaupan alustaksi. Ei ole sattumaa, että se on maailman suosituin verkkokauppa-alusta, […]