Julkaistu

Maanantaina 4.10. tapahtui jotain aivan poikkeuksellista, joka ei jäänyt Seravonkaan asiakkailta huomaamatta. Facebook ja muut sen omistamat sosiaalisen median palvelut – mukaan lukien siis WhatsApp ja Instagram – eivät toimineet koko iltana. Ongelma poistui vasta puolenyön jälkeen Suomen aikaa, kun Facebook pääsi palaamaan linjoille.

Tarkkaa selvitystä tapahtumien kulusta voi joutua vielä odottamaan tovin, mutta on arveltu, että ongelma johtui virheestä Facebookin verkkoreitityksessä – tarkemmin ottaen BGP-protokollassa, joka pitää huolen reitityksestä eri verkkojen välillä.

DNS-järjestelmää verrataan usein internetin puhelinluetteloon, joka etsii verkkotunnukselle oikean IP-osoitteen. BGP:lle vastaava vertauskuva voisi olla puhelinluettelosta löytyvä kartta: mitä reittiä tulee kulkea, jotta päästään perille haluttuun IP-osoitteeseen?

Virheestä seurasi tilanne, jossa Facebook, Instagram ja WhatsApp olivat kokonaan muun internetin saavuttamattomissa. Seravollakin tämä huomattiin heti, kun monien nettisivujen sosiaalisen median integraatiot antoivat hälytyksen WP-palvelun valvonnassa. Osalla sivustoista esiintyi häiriöitä koko Facebookin katkoksen ajan, kun taas osaa sivustoista katkos kosketti vain hetkellisesti.

Häiriöistä saattoi jäädä jälki sivuston lokitiedostoihin. Lokeja pääsee tarkastelemaan Seravon oman lisäosan ominaisuuksien avulla. Nämä löytyvät WP-palvelussa WordPressin hallintapaneelista, ks. Seravon tietopankin ohje.

Miten varmistaa sivuston toimivuus?

Sosiaalisen median lisäosa on usein kiva lisä sivustolla, mutta ei suinkaan se kaikista tärkein asia. Pahimmassa tapauksessa tällainen pieni lisäominaisuus – tai sen toimimattomuus – kaataa koko sivuston, mikäli somefeediä ei saadakaan ladattua. Ulkopuolelta ladattavien resurssien saavuttamattomuus voi myös esiintyä sivustolla hitaina latausaikoina.

Mikäli sisältöä ladataan muualta, pidä mielessä ainakin kaksi asiaa sivuston kehitystyössä:

 • Timeout – Älä anna pynnön jäädä roikkumaan loputtomiin, vaan määrittele sille maksimisuoritusaika. Mitään tiettyä sekuntimäärää ei ole olemassa, joten suoritusaika tulisi määritellä tapauskohtaisesti. Kuinka nopeasti ulkoisen järjestelmän kuuluisi normaalitilanteessa vastata?
 • Virheenkäsittely – Kerro, mitä kuuluu tehdä, mikäli resurssia ei voida käyttää. Tämä voi olla esimerkiksi viesti siitä, ettei somefeediä voi juuri nyt ladata. Tärkeä osa kokonaisuutta on se, että toteutus osaa käsitellä virheen kaatamatta koko sivustoa.

 • Maanantain kaltaiset katkokset ovat harvinaisia, mutta eivät suinkaan tavattomia. Myös Googlen palveluissa ilmeni maailmanlaajuisia katkoja vuonna 2020.

  Vaikka moni asia vaikuttaakin rullaavan päivästä toiseen suorastaan omalla painollaan, järjestelmät eivät ole täydellisiä. Siksi onkin hyvä pysähtyä miettimään kokonaisuutta ja varautua jo etukäteen mahdollisiin virhetilanteisiin – myös siihen, että maailman suurin somejätti onkin yhtäkkiä offline-tilassa.

  Kaikki Seravon WP-palvelun sivustot ovat valvonnassa 24/7, ja jokaisen sivuston toimivuus tarkistetaan vähintään 5 minuutin välein (WP Corporate ja WP Enterprise -palvelupaketeissa 2 minuutin välein). Mikäli sivustolla havaitaan häiriö, järjestelmäylläpitäjämme tarkistavat asian. Korjaamme nopeasti kaikki palvelinympäristöön liittyvät häiriöt, ja ilmoitamme sähköpostitse asioista, jotka vaativat toimenpiteitä. Lue lisää, miten Seravo valvoo sivustoasi.

  Etsitkö sivustollesi kehittäjää? Tutustu Seravon kumppanihakemistoon, jossa voit rajata hakutuloksia kriteeriesi mukaisesti!

  Kommentoi

  Lue lisää

  Kategoriassa: Kehittäjille

  Webinaari: Hakutoiminnon toteuttaminen ja räätälöinti WordPressissä

  Seuraava Seravon webinaari järjestetään torstaina 14. tammikuuta, aiheena WordPressin hakutoiminto. Kuinka haku toimii, ja miten sitä kannattaisi räätälöidä isommilla sivustoilla?

  23.12.2020

  WordPress 5.5 ”Eckstine” on julkaistu

  Kuten todennäköisesti tiedät, suuret WordPress-julkaisut on perinteisesti nimetty kunnianosoituksiksi jazzmuusikoille. WordPress 5.5 ei ole tässäkään poikkeus, sillä se on nimetty […]

  12.8.2020

  Google Mapsin WP-sivustoilla vaatii nyt API-avaimen

  Google Maps on erittäin yleinen elementti monen yrityksen yhteystiedoissa. Kartan tarjoaminen on kätevä palvelus vierailijalle. Tähän asti tämä on onnistunut […]

  2.7.2020

  WordPress-webinaareja kehittäjille

  Kuluva kevät on mullistanut maailmaa ja muuttanut monia suunnitelmia. Yksi pieni, mutta meidän kannaltamme merkittävä seuraus on se, että olemme […]

  23.4.2020

  PHP 7.4 saatavilla WP-palvelussa

  Olet saattanut huomata, että PHP 7.4 on ollut saatavilla WP-palvelussa ylläpidossa oleville sivustoille jo viime vuoden lopusta asti. Uudemmissa toimitetuissa […]

  9.4.2020

  WordPressin haku nopeaksi MariaDB:llä

  WordPressin sisäänrakennettua hakutoimintoa ei voi aina kehua nopeaksi. Se hidastelee helposti varsinkin suurilla sivustoilla, kun tietokannassa on paljon sisältöä. Tätä […]

  24.3.2020