Julkaistu
Päivitetty

Screen Shot 2015-12-08 at 11.03.01

WordPress-käyttäjät maailmalla saavat jälleen iloita aikaisesta joululahjasta, kun uusin 4.4-versiopäivitys ohjelmistoon julkaistaan tiistai-iltana 8. joulukuuta.

Päivitys tuo mukanaan kasan uusia ominaisuuksia ja parannuksia, jotka saavat vanhatkin WordPress-sivut tuntumaan kuin uusilta.

Listasimme WP-palvelun näkökulmasta tärkeimmät uudet 4.4-ominaisuudet:

Uusi oletusteema: Twenty Sixteen

Uuden päivityksen myötä on taas aika julkaista uudet kasvot WordPressille seuraavaa vuotta varten. Pitkäaikaisen perinteen mukaisesti vuoden viimeisessä päivityksessä julkaistaan mukana uusi tulevan vuosiluvun mukaan nimetty oletusteema. Teema on nytkin nimetty vuosiluvun mukaan.

Tältä näyttää Twenty Sixteen kuvankaappauksina:

Kehittäjille: REST API -rajapinta

Kehittäjäpiireissä pitkään odotettu WordPress REST API julkaistaan vihdoin virallisena osana WordPressiä versiosta 4.4 eteenpäin.

Aikaisemmin lisäosamuodossa asennettavasta REST-rajapinnasta on nyt integroitu keskeisimmät osat WordPressin ytimeen, jotta kehittäjät voivat aloittaa heti virallisen REST API:n hyödyntämisen omissa lisäosissa ja teemoissa.

WordPress-kehittäjät voivat päivityksen myötä nyt luoda ja käyttää omia REST-endpointeja päivityksen mukana tulevien funktioiden avulla. Myöhemmässä päivityksessä julkaistaan myös valmiit WordPressin vakio-REST-tietomallit sekä niille endpointit, jotka jäävät vielä 4.4-versiosta uupumaan.

Uusi REST-rajapinta mahdollistaa helpon tavan kehittää sovellusmaisia sivustokokonaisuuksia, jotka toimivat nopeasti käyttäjän selaimen puolella ilman ylimääräisiä sivunlatauksia. Myös erilaiset WordPress-integraatiot, kuten natiivisovellukset voivat hyödyntää uutta rajapintaa helposti uusien käyttökokemusten tuomiseksi käyttäjille.

WordPress.org:n hakemistojen voidaankin odottaa tulvivan pian uusia REST-rajapintaa hyödyntäviä teemoja ja lisäosia.

Lue lisää WordPressin REST API:n dokumentaatiosta.

Responsiiviset kuvat

Uusien korkearesoluutioisten (retina) näyttöjen ja varsinkin mobiililaitteiden käyttökokemuksen parantamiseksi WordPress tarjoilee jatkossa automaattisesti eri laitteille optimoidut kuvakoot.

WordPress generoi kuvan lataamisen yhteydessä automaattisesti sopivat kuvakoot eri kokoisille laitteille, jolloin käyttäjän ei itse tarvitse huolehtia lataamansa kuvan koosta.

Pienille näytöille, kuten älypuhelimille esitetään pienempi versio alkuperäisestä kuvasta, kun taas isoille näytöille ladataan isompi korkealaatuinen versio.

Toteutus hyödyntää HTML5-attribuutteja srcset ja sizes, joiden käyttöä tukevat jo kaikki uusimmat selaimet lukuunottamatta IE11.

Kehittäjille: Term meta

4.4 lisää myös toisen kehittäjäpiireissä pitkään ja hartaasti odotetun ominaisuuden, taksonomiatermien metadatan.

Ominaisuus mahdollistaa taksonomiatermeihin, kuten tageihin tai kategorioihin, liitettävän mitä tahansa tietokenttiä lisäosien tai teemojen koodissa.

Hyvä esimerkki tämän ominaisuuden käytöstä voisi olla esimerkiksi jonkin värin tai ikonin liittämisen mahdollistaminen artikkelien kategorioihin.

Ominaisuus lisää seuraavat uudet funktiot WordPressin ytimeen kehittäjille käytettäväksi:

add_term_meta()
delete_term_meta()
get_term_meta()
update_term_meta()
update_termmeta_cache()

Lue lisää Term metadatasta:

https://make.wordpress.org/core/2015/09/04/taxonomy-term-metadata-proposal/

Upotukset

WordPress 4.4 lisää tuen kaikkien oEmbed-standardia tukevien sisältöjen upotuksen artikkeleihin. Aikaisemmin upotukset oli rajoitettu vain muutamiin tunnettuihin palveluihin (mm. twitter, youtube, flickr)

Kun artikkeliin kopioi omaksi kappaleekseen linkin esimerkiksi YouTube-videoon, uutisartikkeliin tai twiittiin, WordPress osaa upottaa linkitetyn sisällön suoraan osaksi artikkelia.

Upotukset voivat näyttää esimerkiksi tältä:

Voit myös 4.4-versiosta lähtien upottaa artikkeleita toisilta WordPress-sivustoilta omiin artikkeleihisi. Tältä näyttää WordPress 4.4:ää käyttävän sivun artikkelin upotus:

Screen Shot 2015-12-08 at 11.06.59

Päivittäminen 4.4-versioon

WordPressin 4.4-versio julkaistaan virallisesti tänään illalla tiistaina 8. joulukuuta 2015.

Kaikki WP-palvelun asiakkaiden sivustot päivitetään ja testataan automaattisesti tämän ja huomisen päivän aikana uuteen versioon. Muille sivustoille päivitys tapahtuu tavallisesti klikkaamalla “Päivitä”-nappia WordPressin hallintapaneelin päivitykset-näkymästä.

Hyvää WordPress 4.4 -päivää!

– WP-palvelu.fi -tiimi

Kommentit (1)

Kommentoi

Lue lisää

Kategoriassa: WordPress

WordPress-webinaareja kehittäjille

Kuluva kevät on mullistanut maailmaa ja muuttanut monia suunnitelmia. Yksi pieni, mutta meidän kannaltamme merkittävä seuraus on se, että olemme […]

23.4.2020

WordPress 5.4 on julkaistu

Maaliskuun 31. toi meille uuden WordPress-version 5.4. On tapana, että WordPress-versiot nimetään legendaaristen jazz-muusikoiden mukaan. Tällä kerralla kunnian saa trumpetisti […]

1.4.2020

WordPress 5.3 ”Kirk” ulkona

Marraskuun 12. toi meille uuden WordPress-version 5.3, joka tunnetaan myös nimellä ”Kirk”, legendaarisen jazz-muuusikon Rahsaan Roland Kirkin mukaan. Uusi versio […]

14.11.2019

WordPress aloittelijalle: 1. Hallinta

WordPressin hallinta Tervetuloa lukemaan WordPress aloittelijalle -sarjan ensimmäistä osiota. Tässä artikkelissa esittelen WordPressin hallintaan liittyviä asioita aina sivuille kirjautumisesta sisällöntuotantoon […]

26.9.2019

Terveiset Berliinin WordCampista

Berliinissä pidetty WordCamp Europe 2019 on takana ja olemme palanneet takaisin arkeen. Tämä oli viidestoista kerta kun sponsoroimme WordCamp-taphtumaa ja […]

16.7.2019

WordPressin kääntäminen

Noin kolmasosa maailman verkkosivustoista pyörii tällä hetkellä WordPress-alustalla. Tämän menestyksen mahdollistaa intohimoinen yhteisö, joka vapaaehtoisvoimin kehittää ja ylläpitää julkaisualustaa. Osa […]

4.7.2019