WordPress 4.6 on täällä – mikä muuttuu?

Kirjoitettu: 19.8.2016 Päivitetty: 28.8.2018

IMG_8724_web_1920px

WordPressin uusin versio 4.6 ”Pepper” julkaistiin tällä viikolla ja on nyt saatavilla myös suomeksi. WP-palvelun asiakkaiden sivustojen päivittäminen uuteen versioon on alkanut, ja kaikki sivustot päivitetään, kun olemme varmistaneet että 4.6 toimii moitteettomasti.

Tämänkertainen WordPress-versio ei tuonut mukanaan suurensuuria muutoksia, mutta ohjelmistoon on taas tehty pieniä parannuksia ja korjauksia sekä käyttäjän että kehittäjän näkökulmasta.

WordPress 4.6 uudistukset käyttäjälle

 • Ei enää rikkinäisiä linkkejä. Editoriin sisäänrakennettu tarkistin merkitsee rikkinäiset linkit punaisella ja varmistaa, että syöttämäsi linkit ovat toimivia.
 • Päivitykset tapahtuvat nyt yhdellä sivulla. Teemojen ja lisäosien päivittäminen, asentaminen ja poistaminen käy nyt suoraan yhdestä näkymästä, ilman että sivua tarvitsee ladata uudelleen.
 • Fonttien latautumista ei tarvitse enää odotella. Tekstieditorissa on palattu ajassa taaksepäin ja luovuttu Open Sans -fonteista. Nyt hitaammilla yhteyksillä ei enää tarvitse odotella fonttien latautumista, sillä editorissa käytetään kunkin käyttöjärjestelmän omia standardifontteja.
 • Sisältö ei pääse katoamaan. Nyt selain tallentaa kirjoittamasi tekstin viidentoista sekunnin välein – on siis entistä vaikeampaa hukata sisältöä, vaikka yhteys jostain syystä katkeaisi.

WordPress 4.6 tekniset uudistukset kehittäjälle

 • Resurssivihjeet (Resource hints) auttavat selaimia päättämään mitkä resurssit ladataan ja esiprosessoidaan. WordPress 4.6 lisää ne automaattisesti tyyleille ja skripteille, mikä nopeuttaa sivuston latautumista.
 • HTTP API:n sisuskalut korvannut Requests-kirjasto parantaa HTTP-standardin tukea ja lisää merkkikokoriippumattomien otsikkotietojen, rinnakkaisten HTTP-pyyntöjen ja ääkkösiä sisältävien verkkotunnuksien (IDN) tuen.
 • Uusi WP_Term_Query -luokka lisää joustavuutta termien tietojen kyselyyn kun taas uusi WP_Post_Type-luokka tekee sisältötyyppien kanssa toimimisesta ennustettavampaa.
 • Lisäkenttien rekisteröinti-API:a on laajennettu tukemaan tyyppejä, kuvauksia ja REST API -näkyvyyttä.
 • WordPress asentaa ja ottaa käyttöön uusimmat kielipaketetit lisäosille ja teemoille heti kun ne ovat saatavilla WordPress.orgin kääntäjäyhteisöltä.
 • Päivityksiä JavaScript-kirjastoihin: Masonry 3.3.2, imagesLoaded 3.2.0, MediaElement.js 2.22.0, TinyMCE 4.4.1 ja Backbone.js 1.3.3 tulevat sisäänrakennettuna WordPress 4.6:ssa.
 • Asetuksilla on nyt oma rajapinta validointien tekemiseen. Lisäksi mukauttimessa näkyy kaikki validointivirheet samoin kuin hallintapaneelissa.
 • Välimuistitetut ja kattavat sivustokyselyt parantavat Multisite-verkon hallinnan kokemusta. Luokkien WP_Site_Query ja WP_Network_Query lisääminen auttaa luomaan edistyneitä kyselyitä vähemmällä vaivalla.

Tekniset muutokset tiivisti ensimmäisenä WordPress Suomen blogi.

Uusinkin versio on syntynyt yhteisön ansiosta

WordPress on avoimeen lähdekoodiin perustuva järjestelmä, jonka takana pyörii intohimoinen joukko kehittäjiä. Uusimman version kehityksessä ovat olleet mukana Suomen WordPress-yhteisön aktiivit, myös WP-palvelun oma @anttiviljami.

Ja mistäkö uusin versio on saanut Pepper-nimensä? WordPress-versiot nimetään perinteen velvoittamana jazz-muusikoiden mukaan, tällä kertaa vuorossa oli saksofonisti Pepper Adams. Seuraava kappale sopiikin varsin hyvin WordPress-maailmaan: It’s You or No One.

Kommentoi

Sanna Saarikangas

Hae WP-palvelu.fi:stä

Kategoriat

Lue myös

Työntekijöille ilmaiset kasvomaskit ja käsineet

11.9.2020

Seravo jakaa ilmaiseksi henkilökunnalleen kahta asiaa tartuntariskin vähentämiseksi. Tiedätkö mistä muusta on hyötyä kasvomaskin lisäksi?

WooCommerce 4.5 on julkaistu

9.9.2020

Syyskuun 9. päivä julkaistiin WooCommercen versio 4.5. Kyseessä on minor-versio joka on täysin yhteensopiva aiemman 4.4 version kanssa. Uudessa versiossa […]

Koronavilkku.fi Suomen suosituin sivusto 31.8.2020?

4.9.2020

Tekikö koronavilkku.fi Suomen nettihistorian ennätyksen 31.8.2020 kun 935 000 vierailijaa kävi vuorokaudessa?