toni@seravo.fi
Julkaistu
Päivitetty

Marraskuun 12. toi meille uuden WordPress-version 5.3, joka tunnetaan myös nimellä ”Kirk”, legendaarisen jazz-muuusikon Rahsaan Roland Kirkin mukaan. Uusi versio tuo tullessaan lukuisia uusia ominaisuuksia, täysin uuden oletusteeman Twenty Twenty, parannuksia mediatiedostojen käsittelyyn ja saavutettavuusasioihin, sekä mielettömät 366 korjattua bugia.

Koolla on merkitystä

Entistä parempi tuki suurille kuvatiedostoille pitää huolen siitä, että voit huoletta ladata nykyajan huippulaadukkailla kännykkäkameroilla otetut korkealaatuiset (ja suurikokoiset) kuvat suoraan sivustollesi. Myös WordPressin oletuskuvakokoja on tarkistettu ylöspäin, joten kuvasi tulevat näyttämään paremmilta kuin koskaan sivustollasi.

Käytettävyysparannuksia

Monia käytettävyysongelmia on korjattu yhtenäistämällä Gutenberg-muokkaimen ja ohjauspaneelin tyylit. Tämä näkyy esimerkiksi lomakekenttien ja painikkeiden värikontrasteissa. Lisäksi käyttöliittymään on lisätty pieniä animaatioefektejä, jotka saavat vuorovaikutuksen lohkojen kanssa tuntumaan luonnollisemmalta.

Mikäli käytät näppäimistöä ohjauspaneelissa liikkumiseen, ilahdut varmasti huomatessasi, että Gutenbergissa on nyt uusi navigaatiotila, jossa liikut sujuvasti lohkojen välillä ilman että sinun tarvitsee kulkea lohkojen jokaisen ohjaimen kautta.

Joustavaa sivunrakennusta

WordPress 5.3 tarjoaa myös enemmän työkaluja sivustosi rakenteen ja ulkonäön muokkaamiseen. Se tuo mukanaan mm. täysin uuden Ryhmä-lohkotyypin, jonka avulla voit helposti jakaa sisällön sivullasi eri osioihin.

Joustavuus on avainsana, mitä tulee 5.3:n uusiin työkaluihin ja uusi oletusteema Twenty Twenty käyttää niitä kaikkia sujuvasti hyödykseen. Käytettävissäsi on lukuisia erilaisia lohkoja, sekä keinoja jäsennellä lohkoja sivulla. Toinen uuden teeman keskeinen ominaisuus on selkeys ja luettavuus. Teeman on suunnitellut Anders Norén ja sen mukana toimitettavan kirjasimen ”Inter” Rasmus Andersson, molemmat rakkaasta naapurimaastamme Ruotsista.

Parannuksia, jotka saatat huomata

Ladatessasi kuvia sivustollesi, ne käännetään jatkossa automaattisesti oikeansuuntaisesti. Tätä ominaisuutta on ehdotettu ensimmäisen kerran jo yhdeksän vuotta sitten. Se, että se on nyt todellisuutta, kertoo omaa kieltään WordPress-yhteisön sitkeydestä.

Edellisessä versiossa julkistetut työkalut sivuston eheyden tarkistamiseen ovat saaneet erityishuomiota tässä päivityksessä, eli erilaisten ongelmien löytäminen sivustollasi on 5.3:n myötä entistä helpompaa.

Jatkossa joudut ajoittain vahvistamaan ylläpitäjän sähköpostiosoitteen kirjautuessasi sisään sivustolle ylläpitäjän ominaisuudessa. Tällä halutaan varmistaa se, että et sähköpostiosoitteesi vaihtuessa tule vahingossa lukituksi sivustosi ulkopuolelle.

Kehitys kehittyy

Kehittäjät ovat varmastikin iloisia uutisesta, että WordPress 5.3 tarjoaa tuen piakkoin julkistettavalle PHP 7.4:lle. Yhteensopivuuden varmistamiseksi on tehty paljon työtä, mm. siivoamalla pois toiminnallisuutta, jota ei enää tueta. Näin voit jatkossakin turvallisin mielin käyttää WordPressin kanssa aktiivisen kehitystyön alla olevaa PHP-versiota.

Mitä tämä tarkoittaa Seravon asiakkaille?

Seravo tulee päivittämään lähitulevaisuudessa kaikki WordPress 5.x -sarjaa käyttävät asiakkaansa uuteen 5.3-versioon. Koska kyseessä ei ole tietoturvapäivitys, emme kuitenkana kiirehdi tätä päivitystä.

Kuten kerroimme jo aikoinaan WordPress 5.0:n julkaisusta kertovassa artikkelissamme, emme vielä ole päivittämässä WordPress 4.x -sarjaa käyttäviä asiakkaitamme 5.x -sarjaan, varmistaaksemmme yhteensopivuuden sivustoilla käytössä olevien erilaisten lisäosien kanssa.

Toisin sanoen sinun ei asiakkaanamme tarvitse stressata tästä tai muistakaan päivityksistä. Me pidämme niistä huolen puolestasi.

Seravon asiakkaana tuet avoimen lähdekoodin projekteja, josta WordPress 5.3 toimii hyvänä ajankohtaisena esimerkkinä: annoimme oman panoksemme sille, että uusi versio oli saatavilla suomen kielellä heti julkaisupäivänä.

Lisätietoa

Jos halut tutustua uuteen versioon tarkemmin, suosittelemme aloittamaan sen julkaisuviestistä. Syvemmälle aiheeseen pääset tutustumalla pääasiassa kehittäjille suunnattuun Field Guideen.

Kommentoi

Lue lisää

Kategoriassa: WordPress

WordPress 5.7 Esperanza – mitä uutta?

WordPress 5.7 tuo mukanaan uudistuksia Gutenbergiin, laajasti päivittyneen jQueryn, uudet väripaletit sekä apuja esimerkiksi suojaamiseen ja hakukonehallintaan. Tutustu Esperanzaan!

10.3.2021

WordPress aloittelijalle: 2. Teemat

WordPressin ulkonäkö ja teemat Tämä artikkeli on toinen osa WordPress aloittelijalle -sarjaa. Ensimmäisessä osassa perehdyttiin WordPressin hallintaan ja sivujen yleisiin […]

20.1.2021

WordPressin virallinen opetusmateriaali uudistunut

Etenkin vasta-alkajille löytyy paljon materiaalia WordPressin itseopiskeluun. Mihin suunnata ensimmäiseksi? Tutustu WordPressin viralliseen, uudistuneeseen opetusmateriaaliin.

28.12.2020

WordPress 5.6 on julkaistu

WordPress 5.6 on julkaistu ja tuo mukanaan tuen PHP 8.0, sekä useita muutoksia esimerkiksi REST APIin

9.12.2020

WordPress 5.4 on julkaistu

Maaliskuun 31. toi meille uuden WordPress-version 5.4. On tapana, että WordPress-versiot nimetään legendaaristen jazz-muusikoiden mukaan. Tällä kerralla kunnian saa trumpetisti […]

1.4.2020

WordPress aloittelijalle: 1. Hallinta

WordPressin hallinta Tervetuloa lukemaan WordPress aloittelijalle -sarjan ensimmäistä osiota. Tässä artikkelissa esittelen WordPressin hallintaan liittyviä asioita aina sivuille kirjautumisesta sisällöntuotantoon […]

26.9.2019