WordPress 5.7 tuo mukanaan uudistuksia Gutenbergiin, laajasti päivittyneen jQueryn, uudet väripaletit sekä apuja esimerkiksi suojaamiseen ja hakukonehallintaan. Tutustu Esperanzaan!
Julkaistu

WordPress 5.7 -versio julkaistiin 9.3.2021, ja perinteiseen tapaan se sai nimensä jazzmuusikon, tällä kertaa basisti Esperanza Spaldingin mukaan. Päivitysversio sisältää jälleen monenlaisia uudistuksia, joista päällimmäisimmät tähtäävät pyrkimykseen saada WordPress toimimaan kokonaisuudessaan Gutenberg-sisältöjärjestelmän (v9.9) avulla. jQueryyn on luvassa suuri päivitys, samalla väripaletti uudistuu ja suojaus helpottuu – uusi versio tuo järjestelmään jälleen useita uudistuksia.

Entistä kirjavampaa sisällönhallintaa Gutenbergillä

Gutenberg saa tässä päivityksessä lisää ominaisuuksia elementtilohkoihin, lisäksi sen käyttöliittymää on muokattu intuitiivisemmaksi.

Uudistuksiin lukeutuu muun muassa:

  • Lohkojen raahaustoiminto
  • Painikkeiden ja some-ikonien hallintaominaisuuksia
  • Visuaalisesti modernit, koko ruudun korkuiset lohkot vaikkapa kuville
  • Tekstin koon mukauttaminen lista- ja koodilohkoissa
  • Lohkovariaatioiden kuvaukset ja uudelleenkäytettävien lohkojen automaattitallennus

Visuaalisesti WordPressin värimaailmaa voi nyt mukauttaa laajemmin, kun väripaletit korvautuvat WCAG 2.0:n AA-tason kontrastivaatimukset täyttävällä valikoimalla. Mustan tai valkoisen kanssa yhdistämällä näiden avulla saa selkeitä, harmonisia ja luettavuudeltaan tehokkaita sisältöjä. Myös odotettu tummapohjainen väriteema on valittavissa.

Helpompi suojaus ja sutjakampaa selailua

WordPress 5.7 osaa tunnistaa, onko sivusto HTTPS-suojattu – ja mikäli ei – saa suojauksen kytkettyä päälle napin painalluksella. Site health -näkymästä on myös mahdollista tarkistaa suojauksen tilanne.

Uudessa WordPressissä on myös lazy-load-ominaisuus iframeja varten. Iframe-sisällöt voidaan kuvien tapaan ladata vasta siinä vaiheessa, kun niitä selataan. Tämä parantaa osaltaan sivuston latausnopeutta.

jQuery loikkaa uudelle tasolle

jQueryn osalta WordPress tekee ison hyppäyksen versiosta 1.12.4 versioon 3.5.1. Version vaihdos on merkittävä monessakin suhteessa: uutta versiota tarvitaan muun muassa liikettä ruudulle tuovien uusien ominaisuuksien toimeenpanoon, sekä tietoturvaparannuksiin.

Vielä 5.6-versiossa kehittäjillä on ollut mahdollista asentaa Enable jQuery Migrate Helper -lisäosa, joka mahdollisti vanhentunutta jQueryä käyttävien teemojen ja lisäosien toimivuuden. WordPress 5.7 -versiossa tämä ei enää ole mahdollista, vaan kehittäjien tulisi varmistaa teemojen ja lisäosien toimivuus ennen uuteen versioon siirtymistä. Potentiaalisesti mitkä tahansa näistä saattavat käyttää jQuerya toimintaansa.

Lisäksi jQueryn ilmoitusten määrä vähenee, kun WordPressiin asetettu automaattinen siivous -toiminto on käytössä. Jäljelle jääneet ilmoitukset on myös muovattu selkeämmiksi ja ymmärrettävämmiksi.

Hallintaa hakukoneisiin

WordPress-kehittäjille mieluisa uudistus on Robots API, joka antaa mahdollisuuden hallita ja päivittää robots meta tagia sivustolla. Robots meta tag mahdollistaa sen, että hakukoneille voidaan osoittaa, miten sivua tulisi selata ja indeksoida robots.txt-tiedoston avulla. Hakukonetuloksissa on myös mahdollista käyttää entistä suurikokoisempia kuvatiedostoja.

Mitä tämä tarkoittaa Seravon asiakkaille?

Seravo tulee päivittämään lähitulevaisuudessa kaikki aiempaa WordPress 5.x -sarjaa käyttävät asiakkaansa uuteen 5.7-versioon. Koska kyseessä ei ole tietoturvapäivitys, emme kuitenkaan kiirehdi asian kanssa, emmekä vielä ole päivittämässä WordPress 4.x -sarjaa käyttäviä asiakkaitamme 5.x -sarjaan. 

Summatakseni – Seravon asiakkaana sinun ei tarvitse huolehtia tästä tai muistakaan päivityksistä. Me pidämme niistä huolen puolestasi.

Jos haluat tutustua uuteen WordPress 5.7 -versioon tarkemmin, suosittelemme aloittamaan sen julkaisuartikkelista. Kehittäjät huomio: hieman pintaa syvemmälle pääset WordPressin Field Guiden avulla.

Kommentoi

Lue lisää

Kategoriassa: WordPress

WordPress aloittelijalle: 2. Teemat

WordPressin ulkonäkö ja teemat Tämä artikkeli on toinen osa WordPress aloittelijalle -sarjaa. Ensimmäisessä osassa perehdyttiin WordPressin hallintaan ja sivujen yleisiin […]

20.1.2021

WordPressin virallinen opetusmateriaali uudistunut

Etenkin vasta-alkajille löytyy paljon materiaalia WordPressin itseopiskeluun. Mihin suunnata ensimmäiseksi? Tutustu WordPressin viralliseen, uudistuneeseen opetusmateriaaliin.

28.12.2020

WordPress 5.6 on julkaistu

WordPress 5.6 on julkaistu ja tuo mukanaan tuen PHP 8.0, sekä useita muutoksia esimerkiksi REST APIin

9.12.2020

WordPress 5.4 on julkaistu

Maaliskuun 31. toi meille uuden WordPress-version 5.4. On tapana, että WordPress-versiot nimetään legendaaristen jazz-muusikoiden mukaan. Tällä kerralla kunnian saa trumpetisti […]

1.4.2020

WordPress 5.3 ”Kirk” ulkona

Marraskuun 12. toi meille uuden WordPress-version 5.3, joka tunnetaan myös nimellä ”Kirk”, legendaarisen jazz-muuusikon Rahsaan Roland Kirkin mukaan. Uusi versio […]

14.11.2019

WordPress aloittelijalle: 1. Hallinta

WordPressin hallinta Tervetuloa lukemaan WordPress aloittelijalle -sarjan ensimmäistä osiota. Tässä artikkelissa esittelen WordPressin hallintaan liittyviä asioita aina sivuille kirjautumisesta sisällöntuotantoon […]

26.9.2019